Σάμος: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό των οκτώ αγνοουμένων από το ναυάγιο στα νότια του νησιού

Σάμος: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό των οκτώ αγνοουμένων από το ναυάγιο στα νότια του νησιού

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τέσσερις επιζώντες

Σταδιακά χάνονται οι ελπίδες για τους οκτώ αγνοούμενους στο ναυάγιο που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή, 3,8 ναυτικά μίλια, νότια της Σάμου. Οι προσπάθειες για να εντοπιστούν έχουν αποβεί άκαρπες μέχρι στιγμής.

Το περιστατικό έγινε γνωστό από τους τέσσερις επιζώντες, τρεις άντρες και μία γυναίκα από την Παλαιστίνη, που περισυνελέγησαν από ένα αλιευτικό σκάφος και ένα σκάφος της frontex.

Οι έρευνες ξεκίνησαν άμεσα ύστερα από την μαρτυρία των τεσσάρων επιζώντων που ανέφεραν ότι ταξίδευαν με άλλους οχτώ με μία πλαστική βάρκα η οποία για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ανατράπηκε με αποτέλεσμα να πέσουν όλοι στη θάλασσα, επισημάνθηκε στην ΕΡΤ.

Σκάφη του λιμενικού σώματος, της frontex, της Ελληνικής Ομάδας διάσωσης και παραπλέοντα αλιευτικά σκάφη ερευνούν την θαλάσσια περιοχή από την Σαμιοπούλα μέχρι το Αγαθονήσι και την Πάτμο. Από αέρος συμμετέχουν στις έρευνες ένα super puma καθώς και αεροσκάφος του λιμενικού. Οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν και οι ισχυροί άνεμοι που άρχισαν να πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των ερευνών. Στο σημείο παραμένουν σκάφη των λιμενικού και της frontex προκειμένου να συνεχίσουν τις έρευνες.

Εξάλλου κατά τη διάρκεια των ερευνών υπήρξε και περιστατικό παρενόχλησης από τουρκική ακταιωρό, η οποία ύστερα από σήμα που έλαβε από φορτηγό πλοίο με ξένη σημαία που είχε δεσμευθεί για να κάνει έρευνες στην περιοχή, πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και παρέλαβε μία σορό από το φορτηγό πλοίο και επέστρεψε στα παράλια της Τουρκίας. Ωστόσο νωρίτερα και κατά τη διαδικασία της περισυλλογής και ενώ το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο ελληνικό σκάφος, ενώ παράλληλα προέβη σε επίδειξη οπλισμού.

Από το Λιμενικό επισημαίνεται ότι η τουρκική ακταιωρός δεν είχε καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό αγνοουμένων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης την παρουσία της.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα παρουσία ιταλικού σκάφους της δύναμης FRONTEX, το πλήρωμα του οποίου κατέγραψε το συμβάν προκειμένου να ενημερώσει τον Οργανισμό FRONTEX για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες.