Ναυάγιο στην Εύβοια: Το λιμενικό σώζει μετανάστες από βραχονησίδα – Αγνοούνται 59 άνθρωποι

Ναυάγιο στην Εύβοια: Το λιμενικό σώζει μετανάστες από βραχονησίδα – Αγνοούνται 59 άνθρωποι

Δείτε βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης

Συναγερμός σήμανε στην Εύβοια καθώς το πρωί ξεκίνησε επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή του Στενού Καφηρέα, μετά τη βύθιση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν.

Βίντεο με τους μετανάστες στο στενό Καφηρέα στην Εύβοια έδωσε στη δημοσιότητα το λιμενικό. Στο βίντεο φαίνεται σκάφος του λιμενικού να πλησιάζει μετανάστες που βρίσκονται σε βραχονησίδα.

Συγκεκριμένα, ενώ υπήρχε σήμα για σκάφος που κινδύνευε δεν είχαν δώσει ακριβή τοποθεσία, και έτσι το λιμενικό άρχισε να «χτενίζει» την περιοχή. Αφού προσδιορίστηκε ότι πρόκειται για το στενό Καφηρέα, οι έμπειροι Λιμενικοί, τελικά βρήκαν 9 μετανάστες στην βραχονησίδα «Μανδηλού».

Το ιστιοφόρο με τους 68 μετανάστες βυθίστηκε 300 μέτρα από την ακτή

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιμενικού Νίκο Κοκκάλα που μίλησε στον ΣΚΑΪ, πρόκειται για σκάφος που ξεκίνησε από τη Σμύρνη και βυθίστηκε στα ελληνικά ύδατα.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν σκάφος του Λιμενικού, ελικόπτερο καθώς και 2 παραπλέοντα πλοία.

Σύμφωνα με δηλώσεις των διασωθέντων στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 68 άνθρωποι. Οι διασωθέντες είναι μετανάστες από το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και το Ιράν.

Το ιστιοφόρο με τους παράτυπους μετανάστες στο Στενό του Καφηρέα στην Εύβοια βυθίστηκε 300 μέτρα από την ακτή, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του λιμενικού Νίκος Κοκκάλας.

«Η έρευνα για τους αγνοούμενους μετανάστες είναι σε εξέλιξη. Δυστυχώς ο καιρός δεν είναι σύμμαχος μας, πνέουν άνεμοι 7 με 8 Μποφόρ, με ριπές που αγγίζουν και τα 9 Μποφόρ» τόνισε.

Ο κ. Κοκκάλας ξεκαθάρισε ότι οι έρευνες διεξάγονται με βάση τις δηλώσεις των διασωθέντων ότι στο ιστιοφόρο βρίσκονταν περί τα 68 άτομα, δηλαδή 59 άνθρωποι αγνοούνται.

«Το σκάφος ξεκίνησε από τη Σμύρνη, 300 μέτρα πριν φτάσει στην ακτή ανατράπηκε, και οι εννέα βρέθηκαν στη θάλασσα και κατάφεραν και κολυμπήσουν στη βραχονησίδα (Μανδηλού)» τόνισε. «Κανείς τους δεν είχε διασωστικό εξοπλισμό, ούτε καν σωσίβιο» δήλωσε δε ο αξιωματούχος του λιμενικού.

Όπως εξήγησε οι διακινητές εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι ιστιοφόρα επιπλέουν αρκετά στις θάλασσες και τα νησιά μας, πλέουν κατά καιρούς και στα διεθνή ύδατα, και έτσι κατάφεραν και προσέγγισαν τις ακτές.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή στενού Καφηρέα

Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μέσω του 112, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για κινδυνεύον σκάφος, αγνώστων λοιπών στοιχείων, χωρίς ωστόσο να δηλωθεί το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται το σκάφος ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια που θα μπορούσε να προσδιορίσει το ακριβές στίγμα του σκάφους.

Εν συνεχεία, προσδιορίστηκε ότι το σκάφος βρισκόταν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στενού Καφηρέα, ενώ Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που συμμετείχε στις έρευνες, εντόπισε και περισυνέλεξε εννέα (09) αλλοδαπούς άνδρες, από τη βραχονησίδα "ΜΑΝΔΗΛΟΥ" στενού Καφηρέα. Κατά δήλωση των ανωτέρω, επέβαιναν περί τα 68 άτομα σε Ι/Φ σκάφος, το οποίο βυθίστηκε νοτιοανατολικά της ως άνω βραχονησίδας. Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Άμεσα, ξεκίνησαν έρευνες με τη συμμετοχή ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ελικοπτέρου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και δύο παραπλέοντων πλοίων, ενώ η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7-8 BF με ριπές άνεμου που φτάνουν τα 9 BF.