Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την εποχική γρίπη – Ασπίδα προστασίας ο εμβολιασμός

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την εποχική γρίπη – Ασπίδα προστασίας ο εμβολιασμός

«Εστιάσαμε στον κορονοιό, αλλά να μην ξεχνάμε τη γρίπη και τη θωράκιση απέναντί της»

Η γρίπη εμφανίστηκε νωρίς εφέτος σε Αμερική και Ευρώπη και οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την διαφαινόμενη σφοδρότητα του επιδημικού κύματος της ασθένειας και τη συνύπαρξή του με ενδεχόμενη αύξηση του κύματος κορονοϊού.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Θεοκλής Ζαούτης μίλησε στο ertnews.gr, για το αναμενόμενο επιδημικό κύμα της γρίπης, τονίζοντας την τεράστια σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού:

«Αυτό που βλέπουμε και στις άλλες χώρες είναι ότι υπάρχει μια αύξηση στα περιστατικά που οφείλονται σε ιούς του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης. Αυτό οφείλεται σίγουρα στο ότι δεν ζούμε, πλέον, τηρώντας τα ίδια μέτρα προστασίας των τελευταίων χρόνων της πανδημίας (όπως είναι η χρήση της μάσκας), που προστατεύουν και από τους άλλους αναπνευστικούς ιούς. Είναι αναμενόμενο πως εφέτος θα δούμε μια επιστροφή στο προ – covid παρελθόν. Και τότε, όμως, υπήρχαν διαφορές από χρόνο σε χρόνο ως προς τη σοβαρότητα στην εκδήλωση του επιδημικού κύματος της γρίπης. Το μήνυμα που πρέπει να περνάμε σε όλους, είναι ότι εστιάσαμε στον κορονοιό, αλλά να μην ξεχνάμε τη γρίπη και τη θωράκιση απέναντί της, με τον εμβολιασμό».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισημαίνει: «Το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει από τη σοβαρή νόσο, γι’ αυτό πρέπει, άμεσα, να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών και, ανεξαρτήτως ηλικίας, όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την πρόκληση σοβαρών επιπλοκών, σε περίπτωση μόλυνσής τους από τους ιούς της γρίπης».