Γιατί παρατηρείται αύξηση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Γιατί παρατηρείται αύξηση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Τι γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης

Αύξηση στις λοιμώξεις και στην κίνηση των ασθενών στα φαρμακεία, βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, όπως είπε ο ταμίας του φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζαννέτος.

«Το αποδίδουμε στη μείωση των μέτρων ατομικής προστασίας. Τα δύο προηγούμενα χρόνια με τον κορονοϊό ο κόσμος χρησιμοποιούσε αρκετά μέτρα προστασίας, όλες οι υπόλοιπες ιώσεις ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Από το καλοκαίρι και μετά, που μειώθηκαν η χρήση μέτρων, είχαμε πενταπλάσια περιστατικά για παράδειγμα γρίπης, σε σχέση με άλλες χρονιές» είπε, μιλώντας στο OPEN.

Για το εμβόλιο της γρίπης ο κ. Ζαννέτος ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προσέλευση του κόσμου στα φαρμακεία.

«Υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων αυτή τη στιγμή» είπε, διευκρινίζοντας ότι η συνταγογράφηση του εμβολίου της γρίπης παραμένει υποχρεωτική για όλους.

Χρήσιμες συμβουλές

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικές χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και ενήλικες, ώστε να αποφύγουμε τις ιώσεις, είναι οι εξής:

  • Φορέστε μάσκα για να αποφύγετε τη μετάδοση
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορεί να κολλήσετε εύκολα ιούς, ακόμη και όταν κάνετε χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα που χρησιμοποίησε προηγουμένως κάποιος ασθενής.
  • Αποφύγετε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρύωμα, όταν αυτό είναι δυνατό.
  • Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιείστε ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια, γιατί αποτελεί πηγή μικροβίων.
  • Μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας με βρώμικα χέρια, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας.