Συνελήφθη βασικό μέλος κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα

Συνελήφθη βασικό μέλος κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα

Στη Βαρυμπόμπη πιάστηκε από την Αστυνομία ο Τυνήσιος

Στην εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ αφού μετά τη σύλληψη στις 29/9 ενός 41χρονου αλλοδαπού, ταυτοποιήθηκαν νέα μέλη του κυκλώματος και εξιχνιάστηκε περίπτωση προώθησης 16 αλλοδαπών από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα κλιμακωτά σε ενδιάμεσα στάδια, που ξεκίνησε στις 13/10.

Ειδικότερα, αφού εξακριβώθηκε η δράση του κυκλώματος, αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής πραγματοποίησαν τα ξημερώματα στις 16/10, επιχείρηση στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Βαρυμπόμπης, όπου συνελήφθη ένας Τυνήσιος, βασικό μέλος του κυκλώματος, τη στιγμή που προωθούσε με το αυτοκίνητο του τέσσερις αλλοδαπούς που στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διευκόλυνση εισόδου από το Ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπία - μεταφορά αλλοδαπών στο εσωτερικό κατ' εξακολούθηση. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ από την έρευνα προέκυψε ότι το κύκλωμα διοργάνωσε πρόσφατα καινούρια παράνομη προώθηση 16 μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Οι μετανάστες, αρχικά μεταφέρθηκαν από την Κωνσταντινούπολη στην Ανδριανούπολη οδικώς και στη συνέχεια μέλη του κυκλώματος τους μετέφεραν σε δασώδη περιοχή του Έβρου.

Από εκεί με τη χρήση πλαστικών λέμβων και αφού τους χώρισαν σε ομάδες διευκόλυναν την παράνομη είσοδό τους σε ελληνικό έδαφος. Έπειτα, με τη χρήση δύο αυτοκινήτων μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη όπου διέμειναν σε σπίτια που διατηρούσε το κύκλωμα. Από εκεί ο Τυνήσιος παρέλαβε στις 15/10 τέσσερις αλλοδαπούς, για να τους μεταφέρει οδικώς στην Αθήνα, ενώ παράλληλα ήταν υπεύθυνος να μεριμνήσει για την περαιτέρω προώθηση τους σε Ευρωπαϊκές χώρες αεροπορικώς.

Όπως επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ, χαρακτηριστικό της δράσης του κυκλώματος αποτελεί το γεγονός ότι η αποπληρωμή των συμμετεχόντων διακινητών στα διάφορα στάδια πραγματοποιούνταν κλιμακωτά. Συγκεκριμένα, όταν ολοκληρώνονταν το κάθε στάδιο της κλιμακωτής προώθησης, το μέλος του κυκλώματος που είχε επιφορτιστεί με την ολοκλήρωση του, βιντεοσκοπούσε τους μετανάστες και απέστελλε το υλικό σε γραφείο παράνομων συναλλαγών στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να αποδεσμευτεί και να καταβληθεί με τη μέθοδο « HAWALA» η αμοιβή που τους αναλογεί.

Ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.