Ευθύμιος Λέκκας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ίδιο ή μεγαλύτερο σεισμό στον Κορινθιακό

Ευθύμιος Λέκκας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ίδιο ή μεγαλύτερο σεισμό στον Κορινθιακό

Οι σεισμολόγοι έχουν θέσει υπό στενή επιτήρηση την περιοχή

Τις επιφυλάξεις του για την εξέλιξη του φαινομένου, μετά τον σεισμό των 5,1 R την περασμένη Κυριακή στον Κορινθιακό Κόλπο, εξέφρασε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας πως η περιοχή έχει τεθεί υπό αυστηρά επιτήρηση από τους σεισμολόγους.

«Υπάρχει μία επιφύλαξη που ουσιαστικά στηρίζεται στο γεγονός ότι μετά τον σεισμό των 5,1R που έγινε στη μία το πρωί της Κυριακής, δεν έχουμε μέχρι τώρα επαρκή σεισμική ή μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε μόνο μερικούς σεισμούς της τάξεως του 1,5 – 2 R και θα περιμέναμε κάτι περισσότερο, δηλαδή, τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 4 R και πολλούς εκεί γύρω στα 3 με 4 R» ανέφερε ο κ. Λέκκας για να τονίσει ότι είναι «ανοιχτές οι πιθανότητες» να ακολουθήσει ένας μεγαλύτερος σεισμός ή του ίδιου μεγέθους με αυτόν της Κυριακής.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, η ευρύτερη περιοχή όμως, έχει δώσει μεγάλους σεισμούς όπως τα 6,5 R το 1995 στο Αίγιο.

«Έχουμε ουσιαστικά τον Κορινθιακό κόλπο και τον Πατραϊκό κόλπο, μία τεκτονική τάφρος, ένα βύθισμα, το οποίο έχει ουσιαστικά δημιουργήσει τον Κορινθιακό Κόλπο με πολυάριθμα ρήγματα, ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων που υπάρχουν στον υποθαλάσσιο χώρο και τα οποία δεν είναι άμεσα ορατά και αυτά δημιουργούν την υψηλή σεισμικότητα. Είναι μία ενεργή περιοχή αυτή του Κορινθιακού».