Αιγάλεω: Ο δήμος απαλλοτριώνει το κτίριο του 9ου Δημοτικού Σχολείου για να ανοίξει πάλι

Αιγάλεω: Ο δήμος απαλλοτριώνει το κτίριο του 9ου Δημοτικού Σχολείου για να ανοίξει πάλι

Οι ιδιοκτήτες του κέρδισαν το Εφετείο που τους επιτρέπει αλλαγή χρήσης και σφράγισαν το χώρο

Τη λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με το 9ο Δημοτικό Σχολείο στο Αιγάλεω, γνωστό και ως «σχολείο Ζαμπέτα» προσπαθεί να δώσει η δημοτική Αρχή.

Οι μαθητές ούτε σήμερα μπόρεσαν να μπουν μέσα για τα μαθήματά τους, καθώς οι ιδιοκτήτες του κτιρίου το σφράγισαν χθες, επικαλούμενοι δικαστική απόφαση, που τους δικαιώνει στην αλλαγή χρήσης, που θέλουν να κάνουν, ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Γκίκας ξεκαθάρισε στο ΑΠΕ, πως δεν υπάρχει θέμα μη πληρωμών προς τους ιδιοκτήτες και πρόσθεσε, πως ο δήμος θα προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση την Παρασκευή.

«Το πρόβλημα με τις πληρωμές υπήρχε, όσο δεν είχε βγει οριστική δικαστική απόφαση, καθώς οι δημοτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να προχωρούν σε πληρωμές, αν δεν υπάρχει σχετική απόφαση. Από τη στιγμή που η δικαστική απόφαση ήρθε, οι πληρωμές γίνονται και θα συνεχίσουν να πληρώνονται», είπε συγκεκριμένα στο ΑΠΕ ο κ. Γκίκας.

Ως προς το ίδιο το πρόβλημα, εξήγησε πως η σύμβαση με τους ιδιοκτήτες έληξε το 2020 και δεν υπήρξε νέα σύμβαση, καθώς οι ιδιοκτήτες κινήθηκαν δικαστικά. Όμως από τη στιγμή που δεν υπήρχε νέα σύμβαση, δεν ήταν δυνατόν να γίνονται πληρωμές από το δημοτικό ταμείο. Πρωτόδικα δικαιώθηκαν οι ιδιοκτήτες, ο δήμος άσκησε έφεση, η οποία απορρίφθηκε πριν από λίγο καιρό κι έτσι οι ιδιοκτήτες προχώρησαν χτες στη διαδικασία σφράγισης, με αποτέλεσμα να πάνε τα παιδιά στο σχολείο και να το βρουν κλειστό με λουκέτα.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο κτίριο στην ευρύτερη περιοχή για αγορά ή ενοικίαση, ενώ εξετάστηκε η λύση για μετεγκατάσταση του 9ου Δημοτικού στο κτίριο του 14ου Δημοτικού, αλλά απορρίφθηκε, καθώς είναι μικρό και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον μεγάλο αριθμό παιδιών (περίπου 190 μαθητές και τα δύο σχολεία). Έτσι, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατέληξαν στη λύση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. «Χτες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση για αναγκαστική απαλλοτρίωση. Έδωσα τρεις ημέρες αναστολή λειτουργίας του σχολείου, όπως έχω το δικαίωμα ως δήμαρχος να κάνω. Θα προχωρήσουμε στην αναγκαστική απαλλοτρίωση και την Παρασκευή ανοίγει το σχολείο», τόνισε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Αιγάλεω.

Το υπουργείο Παιδείας πρότεινε να υπάρξει αυτό το τριήμερο τηλεκπαίδευση, ώστε να μην χάσουν τα παιδιά τα μαθήματά τους, όμως ο κ. Γκίκας εξήγησε, πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, αφού με το σφράγισμα του σχολείου έμειναν μέσα οι υπολογιστές και ο εξοπλισμός των καθηγητών. Και στο τέλος πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη η ταλαιπωρία για τα παιδιά και το ίδιο μεγάλη και η αγωνία των γονιών, ούτε συζήτηση γι' αυτό. Αιφνιδιάστηκαν από το λουκέτο και αγωνιούν. Όλοι έχουμε την αγωνία και η σκέψη μας είναι στα παιδιά. Όμως την Παρασκευή θ' ανοίξει το σχολείο».