Ξεκινούν αύριο 14 Σεπτεμβρίου οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Ποιους αφορά

Ξεκινούν αύριο 14 Σεπτεμβρίου οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Ποιους αφορά

Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που θα συζητήσει και τη διεύρυνση της λίστας και θα γίνει η τελική επικύρωση των ομάδων στις οποίες θα πρέπει να χορηγηθεί η αναμνηστική δόση.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι ο ΕΜΑ ενέκρινε τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna, τεχνολογίας mRNA για την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Όμικρον.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για επικαιροποιημένη – αναμνηστική δόση. Χορηγούνται σε διάστημα τουλάχιστον 3 μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό ή τη νόσηση.

Ποιους αφορά:

  • όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
  • Άτομα ηλικίας 12 – 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου,
    επαγγελματίες υγείας και φροντιστές ατόμων.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί με επικαιροποιημένα εμβόλια και άνοιξε η πλατφόρμα και οι πρώτοι εμβολιασμοί αύριο, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση.

Ο EMA αναμένεται να δώσει την έγκριση για τα εμβόλια κατά της Όμικρον 4-5 τα οποία θα φτάσουν στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τώρα έχουν παραληφθεί 400 χιλιάδες δόσεις της εταιρείας Pfizer που στοχεύουν και στο αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και στην παραλλαγή Όμικρον. Αναμένεται να παραληφθούν και άλλες δόσεις την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα αναμένονται 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna (Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).