Mοίραζαν δωρεάν φρούτα σε ηλικιωμένους και τους έκλεβαν τα σπίτια

Mοίραζαν δωρεάν φρούτα σε ηλικιωμένους και τους έκλεβαν τα σπίτια

Εξιχνιάστηκαν δέκα κλοπές σε διάφορες περιοχές της Αττικής - Συνελήφθησαν έξι άτομα και αναζητείται ακόμα ένα

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής συμμορία, που διέπραττε συστηματικά κλοπές από σπίτια ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Τα μέλη της πλησίαζαν τους ηλικιωμένους, υποδυόμενα τους δημοτικούς υπαλλήλους και με το πρόσχημα της παροχής δωρεάν φρούτων, εισέβαλαν στο σπίτι τους. Ειδικότερα, συνελήφθησαν σε Κηφισιά και Γέρακα κατά την διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης έξι μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενώ έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται ένας ακόμη δράστης. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που διαπράττει διακεκριμένες κλοπές, από άτομα που έχουν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, καθώς και κατά περίπτωση για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και αποδεικτικής ισχύος των αστυνομικών ταυτοτήτων.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορούμενοι από τον περασμένο Ιούνιο είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς, εναλλασσόμενους, κατά περίπτωση ρόλους, ενώ διέπρατταν κλοπές από σπίτια ηλικιωμένων, αποκομίζοντας συνολικά περισσότερα από 50.000 ευρώ. Ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι κινούμενοι με οχήματα τύπου βαν αναζητούσαν ηλικιωμένα άτομα. Μόλις εντόπιζαν το υποψήφιο θύμα τους, το πλησίαζαν και προσποιούμενοι τους δημοτικούς υπαλλήλους που προσφέρουν δωρεάν φρούτα, τα οποία μετέφεραν στα σπίτια ηλικιωμένων, κατάφερναν να εισβάλλουν σε αυτά. Αμέσως μετά, οι κατηγορούμενοι ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν κοσμήματα και χρηματικά ποσά.

Από την έως τώρα προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 10 περιπτώσεις κλοπών, με την ίδια μεθοδολογία, στις περιοχές Ελληνικού, Αλίμου, Ηλιούπολης, Βάρης, Νέα Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας, Αθήνας, Πειραιά και Παλαιού Φαλήρου. Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα «επιχειρησιακά» οχήματα των δραστών και σε ένα σπίτι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τελάρα με φρούτα, χαρτονομίσματα διαφόρων χωρών, κοσμήματα, κάμερες και καταγραφικό μηχάνημα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.