ΓΑΔΑ: Διατάχθηκε διοικητική εξέταση μετά την καταγγελία δύο δικηγόρων για αστυνομική βία στα Εξάρχεια

ΓΑΔΑ: Διατάχθηκε διοικητική εξέταση μετά την καταγγελία δύο δικηγόρων για αστυνομική βία στα Εξάρχεια

«Μας χτυπούσαν και στο τμήμα με έγδυσαν»

Διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης διατάχθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, σχετικά με τη διερεύνηση της καταγγελίας δύο δικηγόρων για περιστατικό που σημειώθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, 3 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Εξαρχείων.

Σύμφωνα με την καταγγελία των δύο δικηγόρων, υπέστησαν βία κατά τη διάρκεια ελέγχου τους από αστυνομικούς.

«Μας χτυπούσαν και στο τμήμα με έγδυσαν»

Όπως επισημαίνουν οι δύο δικηγόροι είχαν μόλις βγει από μαγαζί στα Εξάρχεια, όταν αστυνομικοί τους σταμάτησαν για έλεγχο. Όπως υποστηρίζουν ακολούθησε καβγάς και καταγγέλλεται πως αστυνομικός άρπαξε τον έναν δικηγόρο και του έκανε κεφαλοκλείδωμα, ενώ στη συνέχεια τους μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα με χειροπέδες.

Για τα όσα έγιναν μίλησε στο Open ο καταγγέλλων αλλά και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Βερβεσός. Ο πρώτος περιέγραψε τα όσα έγιναν: «Το βράδυ της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου βρισκόμουν εγώ με τον έτερο συνάδελφο, τον καταγγέλλοντα, στην περιοχή των Εξαρχείων, είχαμε βγει για ένα ποτό. Αποχωρώντας από το μαγαζί και κατευθυνόμενοι προς το ΙΧ που είχαμε σταθμεύσει κοντά στην πλατεία, διασχίζοντάς τη, υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Μία διμοιρία των ΜΑΤ ξεπρόβαλε μπροστά μας, ένας από τους αστυνομικούς, όντας πάνοπλος, μας σταμάτησε, μας φώναξε και ήρθε προς εμάς ζητώντας τα στοιχεία μας. Τόσο εγώ, όσο και ο συνάδελφος σαστίσαμε και τους αποκαλύψαμε αμέσως την ιδιότητά μας, τονίζει αρχικά και συνεχίζει:

«Τους ρωτήσαμε για ποιον λόγο διενεργείται ο συγκεκριμένος έλεγχος. Δεν ειπώθηκε κάτι γιατί μέσα σε δευτερόλεπτα, ενώ εγώ προσπάθησα να τους δείξω τα στοιχεία μου, βλέπω τον αστυνομικό που μιλούσε στον συνάδελφο να πραγματοποιεί μία επίθεση, με μία πολύ παράξενη λαβή. Τον έπιασε από τον λαιμό, του έκανε κεφαλοκλείδωμα και προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει. Παράλληλα, υπήρχε ένταση και εγώ ωθήθηκα προς ένα σημείο από τους άλλους αστυνομικούς και υπήρξαν έντονες φωνές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως καταγγέλλει όταν τους μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα, του ζητήθηκε να βγάλει τα ρούχα του: «Λίγα λεπτά μετά την άφιξή μας στο Α.Τ. Εξαρχείων, με οδήγησαν σε σκοτεινό χώρο και δύο αστυνομικοί μου ζήτησαν να αφαιρέσω τα ρούχα μου. Στην ουσία ο ένας με φακό ερεύνησε τα προσωπικά μου αντικείμενα, ενώ ο άλλος φόρεσε γάντια και μου ζήτησε σιγά-σιγά να βγάλω τα ρούχα μου, όπως και προφανώς έκανα. Ουσιαστικά βρέθηκα για κάποια δευτερόλεπτα χωρίς κανένα ρούχο».