Ζητάει συγγνώμη τώρα ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος μετά τον σάλο: «Διαστρεβλώθηκε η σκέψη μου»

Ζητάει συγγνώμη τώρα ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος μετά τον σάλο: «Διαστρεβλώθηκε η σκέψη μου»

«Δεν κάθεται μια γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει», είπε σε τηλεοπτική εκπομπή

Σάλο προκάλεσε η ατάκα «δεν κάθεται μια γυναίκα να βιαστεί χωρίς να το θέλει», που είπε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος σε τηλεοπτική εκπομπή και τώρα ζητάει συγγνώμη. Νωρίτερα είχε βγει οργισμένη ανακοίνωση από την Ιερά Σύνοδο.

Μετά τις αντιδράσεις, ο ιεράρχης τα.. γυρίζει, τονίζοντας πως διαστρεβλώθηκε η σκέψη του ενώ σημειώνει ότι παραμένει στη θέση του κατά των αμβλώσεων.

Στην ανακοίνωσή του, όπως αναμεταδίδει το ekklisiaonline.gr αναφέρει: «Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι, σήμερα, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής “Σήμερα” του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ όπου παρέστην, διαστρεβλώθηκε η σκέψη μου. Ίσως να μην ήμουν εγώ ξεκάθαρος, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι δηλώσεις αυτές δεν υπονοούν ότι αντιλαμβάνομαι ούτε εγώ ούτε ο εκκλησιαστικός χώρος που εκπροσωπώ το γεγονός του βιασμού ως κάτι λιγότερο από, καταδικαστέα και τραυματική πράξη.

Η Ορθοδοξία μας αγκαλιάζει τη σύλληψη ως ένα μοναδικό χαρμόσυνο γεγονός για την ανθρωπότητα. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή, είναι απαράβατος κανόνας των αρχών μας.

Θα μου επιτρέψετε εδώ να παραμείνω σθεναρά στην αντίθετη θέση από αυτή υπέρ των αμβλώσεων. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την κοινωνία έχουμε όλοι διάθεση για έναν ανοιχτό διάλογο ανταλλαγής απόψεων και δεν έχουμε μετατραπεί σε ένα λαϊκό δικαστήριο με διαδικτυακούς δικαστές.

Προσπάθησα να διαχωρίσω την σύλληψη με συναίνεση από την αποτρόπαια πράξη βιασμού, όπου εκεί δεν μιλάμε για “σύλληψη” με την έννοια που την αντιλαμβάνεται η εκκλησία μας και δυστυχώς δεν τα κατάφερα.

Θέλω να ζητήσω συγνώμη σε οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη ένιωσε αδικημένη από τις δηλώσεις μου και σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος»