Ζάκυνθος: Κορυφώνονται οι ιερές τελετές για τον Πολιούχο Άγιο Διονύσιο

Ζάκυνθος: Κορυφώνονται οι ιερές τελετές για τον Πολιούχο Άγιο Διονύσιο

Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος στην πόλη

Μέρα γιορτινή σήμερα για το νησί της Ζακύνθου αφού γιορτάζει ο Προστάτης και Πολιούχος Άγιος Διονύσιος. Σήμερα 24 Αυγούστου εορτάζεται η μετακομιδή του Ιερού Λειψάνου από τα νησιά Στροφάδια στη Ζάκυνθο.

Οι ιερές τελετές ξεκίνησαν χθες, Τρίτη 23 Αυγούστου και κορυφώνονται σήμερα Τετάρτη. Το πρωί τελέστηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ναό, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄.

Στο λόγο του ο Πατριάρχης έκανε αναφορά στους ταραγμένους καιρούς μας, αναφέροντάς: «Σε καιρούς που η ανθρωπότητα ζει και κινείται σε ρυθμούς αντεγκλήσεων, διεκδικήσεων και απαιτήσεων, στο συναξάρι του σήμερα τιμώμενου Αγίου Διονυσίου, καθίσταται αναγκαίο για πνευματικό αναστοχασμό και ειλικρινή προβληματισμό. Δεν θα εκφράσω το ηττοπαθές ερώτημα που πηγαίνουμε, αλλά θα ψελλίσω το Δόξα σοι ο Θεός, γιατί έχουμε Ιησού Χριστό να μας αναμένει και Αγίους να μας διδάσκουν».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος στο δικό του λόγο που ακολούθησε, έκανε έκκληση «να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία» και είπε ότι «εκεί οι ορθόδοξοι χτυπάνε ορθοδόξους». Ζήτησε τη «μεσιτεία» του Αγίου για να έλθει η Ειρήνη στην σκληρά δοκιμαζόμενη Ουκρανία.

Το απόγευμα θα γίνει η λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος στην πόλη την οποία θα παρακολουθήσουν χιλιάδες πιστοί, ανάμεσά τους ο λαός της Ζακύνθου και οι ξένοι προσκυνητές.