Κρήτη: «Η επίθεση στους Γερμανούς τουρίστες έγινε για ρατσιστικούς λόγους», λέει το κατηγορητήριο

Κρήτη: «Η επίθεση στους Γερμανούς τουρίστες έγινε για ρατσιστικούς λόγους», λέει το κατηγορητήριο

Η υπόθεση θεωρείται πολύ σοβαρή από την ελληνική δικαιοσύνη - Νέα στοιχεία για το πώς εξελίχθηκε η συμπλοκή

Πολύ σημαντικά στοιχεία περιέχει η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δύο νεαρών Μυλοποταμιτών, οι οποίοι κατάφεραν να δυσφημίσουν την Κρήτη διεθνώς με την επίθεση σε Γερμανούς τουρίστες. Αφορά σε αδικήματα που διαπράχθηκαν με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και αυτό βαρύνει ακόμα περισσότερο την υπόθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, της επίθεσης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, κινείται η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η δικογραφία της Ασφάλειας Ρεθύμνου, σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν τελικώς και οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος των δύο Κρητικών. Φέρονται δηλαδή, με βάση το κατηγορητήριο, ότι τους επιτέθηκαν για ρατσιστικούς λόγους, λόγω εθνικής καταγωγής, όπως μετέδωσε το cretalive.gr.

Οι Αρχές πιστεύουν ότι οι δύο κατηγορούμενοι το …τράβηξαν όσο δεν πάει επειδή είχαν να κάνουν με αλλοδαπούς τουρίστες και εκτιμούν ότι αν στη θέση τους ήταν κάποιοι Έλληνες, το επεισόδιο δεν θα είχε πάρει έκταση και θα είχε λήξει στην πρώτη φάση του, πριν δηλαδή την καταδίωξη.

Τη θέση πάντως αυτή δεν φέρονται να την ασπάζονται όλοι. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να επιδείξουν ανάλογη βίαιη συμπεριφορά ακόμα και σε κρητικούς. Η διαφορά έγκειται περισσότερο στο γεγονός ότι οι Κρητικοί γνωρίζουν και θα έδιναν τόπο στην οργή από φόβο, οι τουρίστες όμως δεν γνωρίζουν και έτσι έπραξαν το αυτονόητο προκειμένου να καταγράψουν τα στοιχεία του οδηγού για το τρακάρισμα στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η οικογένεια από τη Γερμανία. Πρόκειται για έναν 46χρονο πατριό και τρία αδέλφια, ηλικίας 25,27 και 23 ετών, οι οποίοι διέμεναν σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Σκαλέτας Ρεθύμνου.

Το χρονικό της επίθεσης

Το βέβαιο είναι ότι στην πρώτη φάση του επεισοδίου σημειώθηκε συμπλοκή και έπεσε ξύλο. Η αρχή έγινε από τον 38χρονο Μυλοποταμίτη, οδηγό του 4χ4, ο οποίος, όταν οι Γερμανοί ζήτησαν τα στοιχεία του για τη ζημιά, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και έριξε μία μπουνιά στο πρόσωπο του 25χρονου αδελφού, ο οποίος καθόταν στη θέση του συνοδηγού με ανοιχτό παράθυρο.

Το γρονθοκόπημα δεν έμεινε αναπάντητο. Μόλις είδε να χτυπάνε τον αδελφό του, ο 27χρονος Γερμανός κατέβηκε από το ενοικιαζόμενο όχημα και έριξε και αυτός με την σειρά του μπουνιά στον 38χρονο Κρητικό.

Στο επεισόδιο πήρε ενεργά μέρος, με βάση τα όσα περιγράφονται, και ο 36χρονος Κρητικός συνοδηγός, ο οποίος επίσης πιάστηκε στα χέρια με τον 25χρονο Γερμανό. Και ενώ η συμπλοκή βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο 38χρονος φέρεται να πήγε στο 4Χ4, να πήρε ένα μαχαίρι και να κινήθηκε απειλητικά κατά των Γερμανών, οι οποίοι βλέποντας τον κίνδυνο να έρχεται, μπήκαν στο ενοικιαζόμενο και έβαλαν μπρος να φύγουν.

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο επικίνδυνη αφού οι δύο κρητικοί φέρονται να καταδίωξαν με το 4χ4 το όχημα των Γερμανών, πέφτοντας πολλές φορές πάνω του. Όταν πια κατάφεραν να τους προσπεράσουν, τους χτυπούσαν με την όπισθεν και έβαλαν τους πίσω τροχούς πάνω στο καπό του ενοικιαζόμενου οχήματος. Ασύλληπτες σκηνές στην «καρδιά» του Περάματος, οι οποίες μάλιστα έχουν καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας.

Η οικογένεια των Γερμανών πιστεύει ότι η επίθεση συνδέεται με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Υποστηρίζουν ότι αν δεν σκοτώθηκαν στη διάρκεια της άγριας καταδίωξης, οφείλεται καθαρά στην έμπειρη οδηγική συμπεριφορά του 46χρονου οδηγού, ενώ αναγνωρίζουν ότι η βοήθεια ντόπιων στο Πέραμα που ουσιαστικά μπήκαν στη μέση για να τους φυγαδεύσουν, ήταν καταλυτική.

Πάντως, οι συνήγοροι υπεράσπισης διαψεύδουν κατηγορηματικά κάθε σύνδεση του επεισοδίου με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, όπως αποδίδονται στους δύο Έλληνες.