Μωβ μέδουσες: Τι δείχνουν οι καταγραφές του τελευταίου 10ημέρου – Γιατί δεν πρέπει να τις βγάζουμε από τη θάλασσα

Μωβ μέδουσες: Τι δείχνουν οι καταγραφές του τελευταίου 10ημέρου – Γιατί δεν πρέπει να τις βγάζουμε από τη θάλασσα

Τι αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

Οι μωβ μέδουσες προκάλεσαν πονοκέφαλο σε πολλούς λουόμενους αυτό το καλοκαίρι και το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προχωρά στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του για την παρουσία τους.

Με βάση, λοιπόν, τις καταγραφές του τελευταίου δεκαήμερου στην πλατφόρμα του iNaturalist, παρατηρείται ένας σταθερός αριθμός από καταγραφές των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) και τις περισσότερες φορές μεμονωμένα άτομα, επιτρέποντας έτσι στους κολυμβητές να κολυμπήσουν.

Δεν βγάζουμε τις μέδουσες και τους άλλους θαλάσσιους οργανισμούς από τη θάλασσα

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας τονίζει παράλληλα πως είναι σημαντικό να μη βγάζουμε από τη θάλασσα τους θαλάσσιους οργανισμούς που βρίσκουμε, καταδικάζοντας τους πολλές φορές στον θάνατο και στην καταστροφή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας μιας περιοχής.

«Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε πληθώρα ανθρώπων να βγάζουν έστω και προσωρινά σε κουβαδάκια, πέτρες, άμμο και όπου γενικά όπου βρουν ότι είδη νομίζουν ότι είναι μέδουσες ή απλώς τους ενοχλεί είτε για να τα βγάλουν φωτογραφίες ή είτε για να κολυμπήσουν τα παιδιά τους. Από διάφορα είδη μεδουσών, χιτωνοφόρα, οπισθοβράγχια, ανεμώνες, εχινόδερμα, έως και άλλα είδη με τα περισσότερα από αυτά απλώς να καταλήγουν νεκρά μόνο και μόνο επειδή έτυχαν να υπάρξουν εκείνη τη στιγμή στο συγκεκριμένο σημείο.

Η άγνοια του κόσμου είναι πραγματικά τεράστια για το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα είδη στις θάλασσες μας. Μη γνωρίζοντας ότι αυτά τα είδη είτε είναι δείκτες για καθαρές θάλασσες, ή είτε κρατούν καθαρές τις θάλασσες μας ώστε να μπορούμε να κολυμπάμε σε αυτά τα καταγάλανα νερά είναι πολύ λυπητερό».