Κορονοϊός – Τζανάκης: Πότε θα φανεί το αποτύπωμα των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου

Κορονοϊός – Τζανάκης: Πότε θα φανεί το αποτύπωμα των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου

Τι πρέπει να κάνουν όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές

Σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες θα φανεί το αποτύπωμα του Δεκαπενταύγουστου στην πανδημία, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα πολύ σημαντικής αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων. Αυτό είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Πρωϊνή Ενημέρωση», ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης

Ο καθηγητής έκανε λόγο για 30% μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και 25% στους θανάτους από την περίοδο αιχμής τους. «Το 99% των ανθρώπων είναι υπερήλικες ή άτομα με πολύ βαριά υποκείμενα νοσήματα» είπε για όσους πεθαίνουν. «Προβλέπουμε ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβριο» συμπλήρωσε.

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι η μετάλλαξη Κένταυρος δείχνει «δυναμική» και «μπορεί να είναι το επόμενο στέλεχος που θα μας προβληματίσει». Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον 4-5 είναι πολύ μεταδοτικές και δεν θα αφήσουν τον Κένταυρο να επικρατήσει εύκολα. «Κάνει εντύπωση που δεν έχει επικρατήσει έως τώρα, ας είμαστε αισιόδοξοι» ανέφερε.

Ο καθηγητής συνέστησε να φορούν μάσκα όσοι επιστρέφουν από διακοπές και θέλουν να δουν κάποιον ηλικιωμένο, να έχουν πραγματοποιήσει τεστ και μετά από 5-6 μέρες από την επιστροφή να συγχρωτιστούν μαζί τους.

Τέλος, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων είπε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει υποχρέωση για τη χρήση μάσκας. «Οι γονείς εξ ορισμού έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν. Δεν αφήνουμε το παιδί να πάει σχολείο αν είναι άρρωστο ή του κάνουμε σελφ τεστ αν υπάρχει κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον» δήλωσε ο κ. Τζανάκης.