Ζάκυνθος: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για την καθαριότητα στην παραλία Ναυάγιο

Ζάκυνθος: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για την καθαριότητα στην παραλία Ναυάγιο

Ο δήμος δηλώνει ότι δεν έχει αρμοδιότητα στην παραλία και την επιρρίπτει στην Επιτροπή που έχει διορίσει το υπουργείο Τουρισμού

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από δημοσίευση περιβαλλοντολόγου για τα σκουπίδια στην διάσημη παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου, ακολούθησε ένα «μπαλάκι» ευθυνών ανάμεσα στον Δήμο Ζακύνθου και της Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου.

Την ίδια ώρα, προς το παρόν και μετά το σάλο, η κοινοπραξία πλοίων «Πόρτο Βρώμη – Μαριές» αποφάσισε να καθαρίσει την παραλία με δική της πρωτοβουλία. Πολλά από τα δικά της σκάφη άλλωστε μεταφέρουν τους τουρίστες στην παραλία, η οποία δεν είναι προσβάσιμη με άλλο τρόπο.

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, σε δηλώσεις του στο grtimes.gr, αποποιήθηκε οποιασδήποτε ευθύνες, λέγοντας ότι «για το Ναυάγιο υπάρχει Επιτροπή, την οποία έχει τοποθετήσει το υπουργείο Τουρισμού για την σωστή και ομαλή λειτουργία του. Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη και αρμοδιότητα ως προς αυτό το κομμάτι πια». «Ουσιαστικά, δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία, ώστε να παρέμβουμε σε κάτι για το Ναυάγιο της Ζακύνθου», προσθέτει.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, Αλεξανδρα Παπαλιάκου, αναφέρει σε επιστολή της προς τη δημοτική αρχή: «Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία, που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας, αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου. Όπως γνωρίζετε, στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, βάση του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει, δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής».