Μύκονος: Εστιατόριο έκοψε αποδείξεις 85.000 ευρώ σε μία ημέρα από αδήλωτες ταμειακές

Μύκονος: Εστιατόριο έκοψε αποδείξεις 85.000 ευρώ σε μία ημέρα από αδήλωτες ταμειακές

Επιβλήθηκαν πρόστιμα και διενεργείται έλεγχος σε βάθος χρόνου για φοροδιαφυγή

Με αδήλωτες ταμειακές μηχανές λειτουργούσε γνωστό παραθαλάσσιο εστιατόριο στη Μύκονο, όπως ανακάλυψαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να επιβληθούν αφενός τα αναλογούντα πρόστιμα και αφετέρου να αρχίσει φορολογικός έλεγχος σε βάθος χρόνου.

Ειδικότερα, όταν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ επισκέπτονται για έλεγχο καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, κάνουν δύο κινήσεις: Η πρώτη αφορά στο να ελέγξουν εάν έχουν κοπεί οι προβλεπόμενες από τον νόμο αποδείξεις. Η δεύτερη είναι να ελέγξουν τη γνησιότητα αυτών, δηλαδή εάν η ταμειακή μηχανή ή ο φορολογικός μηχανισμός, όπως ονομάζεται, είναι νόμιμος και δηλωμένος.

Αυτό έκαναν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, σε γνωστό παραθαλάσσιο εστιατόριο στη Μύκονο. Αφού είδαν ότι σε όλα τα τραπέζια υπήρχαν αποδείξεις, προχώρησαν στον έλεγχο των φορολογικών μηχανισμών. Εκεί διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση είχε μεν κόψει 1.130 αποδείξεις συνολικής αξίας 85.450 ευρώ, αλλά αυτές είχαν εκδοθεί από μηχανισμούς, οι οποίοι δεν ήταν δηλωμένοι στην Εφορία. Ήτοι, ο τζίρος αυτός δεν είχε καταγραφεί πουθενά και ο ΦΠΑ κατέληγε στις τσέπες των ιδιοκτητών, οι οποίοι ούτε πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τα συγκεκριμένα ποσά.

Αμέσως επιβλήθηκαν πρόστιμα 500 ευρώ ανά μηχανισμό. Ταυτόχρονα δε άρχισε έλεγχος σε βάθος χρόνου, ώστε αφενός να διαπιστωθεί εάν και πού έχει καταχωρηθεί αυτός ο τζίρος και αφετέρου να καταγραφεί η ευρύτερη φορολογική συμπεριφορά της επιχείρησης.