Φωτιά στη Μυτιλήνη: Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Βατερά, Βρίσα και Σταυρό

Φωτιά στη Μυτιλήνη: Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Βατερά, Βρίσα και Σταυρό

Στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα

Σε διάφορα μέτωπα δίνεται η μεγάλη μάχη με τη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στη Λέσβο, με την προσοχή να είναι στραμένη σε Βατερά, Βρίσα και Σταυρό, με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής να αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν απειλούνται οικισμοί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, διευκρίνισε ότι έχουν διατεθεί επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλά μέτωπα στη χώρα, και τα εναέρια μέσα έχουν επιχειρήσει πολύ πέρα από την ασφάλεια των πτήσεων.

«Δεν είναι F-16 τα εναέρια, έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες» επισήμανε.

«Οι άνεμοι αυτήν την ώρα έχουν πέσει, η φωτιά καίει στο δάσος, αφού απομακρύνθηκε από τα Βατερά», ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης.
Ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι από τη φωτιά κάηκαν πέντε σπίτια και μία επιχείρηση. Ανέφερε ότι ο μηχανισμός εκκένωσης λειτούργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά, χωρίς να παρατηρηθούν σκηνές πανικού.

Το Δασαρχείο, ο Στρατός και ο Δήμος έχουν συνεργαστεί για τη δημιουργία Αντιπυρικής ζώνης για επιπλέον προστασία του οικισμού Βρίσα.

Οι αρχές απομάκρυναν από την ευρύτερη περιοχή των Βατερών, για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, πάνω από 450 πολίτες. Η φωτιά πέρασε απ’ την νοτιοανατολική πλευρά του οικισμού και έκαψε δύο σπίτια, δύο αποθήκες, ενώ ένα άλλο σπίτι έχει υποστεί ζημιές.

Παράλληλα, συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Ένας πυροσβέστης τραυματίσθηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια κατάσβεσης.

Στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα.

Στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών στη Λέσβο, στο οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου-Πολιχνίτου-Βατερών, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου.

Ενισχύονται περεταίρω οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Από το πρωί στη μάχη συμμετέχουν με ρίψεις από αέρος δυο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον δρόμο για τη Μυτιλήνη είναι και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor.

Το πρωί φτάνουν επίσης στη Λέσβο από την Αττική ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα.