Βασιλακόπουλος: Η μάσκα για τον κορονοϊό μας προστατεύει και από τα τοξικά σωματίδια από τη φωτιά

Βασιλακόπουλος: Η μάσκα για τον κορονοϊό μας προστατεύει και από τα τοξικά σωματίδια από τη φωτιά

«Όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο τους»

«Όλοι μα όλοι, ανεξάρτητα από το αν έχουν προβλήματα, πρέπει να φοράνε την μάσκα που έχουμε για τον κορονοϊό», προκειμένου να προστατευθούν από τους καπνούς και τα επικίνδυνα σωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

«Οι μάσκες αυτές έχουν φτιαχτεί όχι μόνο για τα μικρόβια, αλλά κυρίως για να κρατούν τα μικρά σωματίδια, και άρα έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια  τα οποία βγαίνουν στην ατμόσφαιρα μετά την πυρκαγιά, μπαίνουν στο αναπνευστικό μας, είναι αρκετά τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή», εξήγησε.

«Σε πολύ μεγάλο ποσοστό είμαστε καλυμμένοι με τη μάσκα. Όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο τους, να τους ρυθμίσει την αγωγή τους. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, προληπτικά εντατικοποιούμε την αγωγή, έτσι ώστε να προλάβουμε τη φλεγμονή που μπορεί να γίνει από την εισπνοή επικίνδυνων τοξικών σωματιδίων», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Όταν επιστρέφουμε σε κλειστό χώρο, προφανώς πλενόμαστε καλά ώστε να φύγει από πάνω μας όσο το δυνατόν περισσότερη από αυτή τη σκόνη που δημιουργεί η φωτιά και αιωρείται. Το κλιματιστικό το βάζουμε σε λειτουργία ανακύκλωσης εσωτερικού αέρα  και κλείνουμε τα παράθυρα. Δεν αφήνουμε τον εξωτερικό αέρα με τα αιωρούμενα σωματίδια να μπει μέσα», επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος.