Μωβ μέδουσες: Τι δείχνουν οι καταγραφές του τελευταίου 10ημέρου

Μωβ μέδουσες: Τι δείχνουν οι καταγραφές του τελευταίου 10ημέρου

Οι άνεμοι της προηγούμενης εβδομάδας απομάκρυναν τις μέδουσες από τις περισσότερες παραλίες Αιγαίου και του Ιονίου

Αισιόδοξες δείχνουν οι καταγραφές του τελευταίου 10ημέρου για την παρουσία των μωβ μεδουσών στις παραλίες της χώρας μας.

Ειδικότερα, οι άνεμοι της προηγούμενης εβδομάδας απομάκρυναν τις μέδουσες από τις περισσότερες παραλίες Αιγαίου και του Ιονίου και βλέπουμε σταθερή μείωση σε εμφανίσεις στις ελληνικές παραλίες, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Την εβδομάδα 18/7-24/7, με τους βοριάδες που αναμένονται υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε ακόμα μια μεγάλη και σημαντική μετακίνηση των μωβ μεδουσών προς το Νότο και απομάκρυνση από τις περισσότερες περιοχές.

Αυτή την περίοδο, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού δεν είναι μόνο οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) που βλέπουμε στις θάλασσες μας, αλλά έχουμε ταυτόχρονα και τις άλλες εξάρσεις, όπως της γαλάζιας μέδουσας (Rhizostoma pulmo), Olindias muelleri, αλλά έχουμε ταυτόχρονα και τις πρώτες δειλές εμφανίσεις της Cotylorhiza tuberculata, που είναι ακίνδυνο είδος σε σύγκριση με τα άλλα και τις βλέπουμε σε μεγάλες εξάρσεις τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε και σημαντική πτώση της μωβ μέδουσας και ίσως είναι τα πρώτα στοιχεία ότι τελειώνει η έξαρση της. Ενώ οι ελάχιστες καταγραφές νεαρών μωβ μεδουσών ίσως να μας δώσουν ένα καθαρό καλοκαίρι του χρόνου από αυτό το είδος, αλλά αναμένουμε να δούμε και τις καταγραφές μέχρι το φθινόπωρο για να είμαστε σίγουροι τι θα γίνει του χρόνου, αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.