«Μάχη» με τα πύρινα μέτωπα σε Ρέθυμνο και Αχαΐα – 71 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε 24 ώρες

«Μάχη» με τα πύρινα μέτωπα σε Ρέθυμνο και Αχαΐα – 71 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε 24 ώρες

Μεγάλες καταστροφές και δραματική εικόνα στα μέτωπα στην Κρήτη - Εκκενώσεις οικισμών σε Ρέθυμνο και Πάτρα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα σε όλην την Ελλάδα, καθώς έως το απόγευμα του Σαββάτου είχαν εκδηλωθεί συνολικά 71 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Ωστόσο, η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, εξακολουθεί να μαίνεται, καθώς εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, σημειώνονται διαρκείς αναζωπυρώσεις. Επιπλέον, η κατάσβεση από αέρος γίνεται μόνο με ελικόπτερα, καθώς τα Canadair δεν μπορούν να συνδράμουν, εξαιτίας του κυματισμού που δεν τους επιτρέπει να ανεφοδιαστούν με νερό από την θάλασσα.

Έτσι, ενώ το πρωί του Σαββάτου φαινόταν ότι το πύρινο μέτωπο βρισκόταν σε ύφεση, η ξαφνική ενίσχυση των βόρειων ανέμων επανέφερε τον εφιάλτη. H φωτιά αναζωπυρώθηκε ανάμεσα στην περιοχή Μελαμπές και Αγία Γαλήνη, ενώ οι φλόγες βρέθηκαν κοντά στον οικισμό Άγιο Γεώργιο και Σαχτούρια. «Δώσαμε εντολή για εκκένωση του Αγίου Γεωργίου, αλλά και κάποιων σπιτιών που βρίσκονται μεμονωμένα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε μιλώντας στο cretapost.gr ο δήμαρχος του Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, τονίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στο μέτωπο του Αγίου Γεωργίου.

Στην περιοχή επιχειρούν 157 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων και 30 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 35 οχήματα και τρία ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια της Περιφέρειας Κρήτης.

Πύρινος εφιάλτης και εκκενώσεις οικισμών στην Πάτρα

Φωτιά κοντά σε κατοικημένη περιοχή εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Καλλιθέα Πάτρας, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική. Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, η φωτιά πήρε διαστάσεις, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν προληπτικά οι οικισμοί Πλατανόβρυση και Άγια Παρασκευή, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλουν προσπάθειες για να μην πλησιάσουν οι φλόγες την Χαλανδρίτσα.

Στην περιοχή επιχειρούν 118 πυροσβέστες, με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, τέσσερα αεροπλάνα και έξι ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια της Π.Ε. Αχαΐας.