Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Κάηκαν αποθήκες, μαντριά και ζώα στον Έβρο – Αναζωπύρωση στη Σάμο

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Κάηκαν αποθήκες, μαντριά και ζώα στον Έβρο – Αναζωπύρωση στη Σάμο

Εκτιμήσεις για τις ζημιές δεν μπορούν να γίνουν αυτή την στιγμή για τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη - Νέοι δυνατοί άνεμοι πνέουν στο νησί

Παντού πυρκαγιές έχουν ανάψει στη χώρα, καθώς οι ισχυροί άνεμοι έχουν επανέλθει και κάνουν πολύ δύσκολη τη δουλειά των πυροσβεστών. Σε πολλά μέρη έχουν ξεσπάσει φωτιές και στην ουσία η Ελλάδα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό με τις πιο ανησυχητικές καταστάσεις να δείχνουν στην παρούσα φάση εκείνες σε Έβρο και Σάμο.

Η «μάχη» των Πυροσβεστικών δυνάμεων, εναέριων και πεζοπόρων να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Αρίστηνο του δήμου Αλεξανδρούπολης και επεκτάθηκε και σε άλλα μέρη, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Πριν λίγο κατέφθασαν ενισχύσεις με ελικόπτερο, το οποίο αποβίβασε ειδικό πεζοπόρο τμήμα σε ένα από τα μέτωπα της φωτιάς, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο του Evros-news.gr.

Εκτιμήσεις για τις ζημιές δεν μπορούν να γίνουν αυτή την στιγμή, αλλά όπως μπορείτε να δείτε στο φωτογραφικό μας υλικό, κάηκαν αποθήκες, μαντριά και ζώα που υπήρχαν σε αυτά, αφού οι φλόγες που γρήγορα επεκτάθηκαν, δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης σε κάποιους κτηνοτρόφους να τα απομακρύνουν. Μάλιστα εκκενώθηκαν τα Παιδικά Χωριά SOS.

Δείτε εικόνες από τη φωτιά στον Έβρο:

Αναζωπύρωση πάνω από την Αγία Κυριακή στη Σάμο

Εξάλλου, αναζωπυρώσεις σημειώνονται στο πύρινο μέτωπο που μαίνεται από χθες το απόγευμα στην δημοτική ενότητα Μαραθοκάμπου της Δυτικής Σάμου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στον ΣΚΑΪ, η πυρκαγιά φαίνεται έχει περάσει σε σημείο πάνω από την τοποθεσία της Αγίας Κυριακής, όπως φαίνεται και από σχετικό οπτικό υλικό.

Στην περιοχή σημειώνονται εκ νέου δυνατοί άνεμοι.

Δεδομένου το ότι οι αναζωπυρώσεις σε μεγάλες πυρκαγιές είναι πάντα πιθανό να συντελεστούν η πυροσβεστική, τονίζει πως παραμένουν ισχυρές δυνάμεις στο σημείο.

Μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης σημείωσε ότι «από τις 10 το πρωί δεν υπάρχουν εστίες ενώ η περιοχή που καιγόταν μέχρι τα ξημερώματα έχει οριοθετηθεί». Ο δήμαρχος ανέφερε πως οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για φωτιά που ξεκίνησε από κολόνα της ΔΕΗ ενώ απέκλεισε πιθανότητα ανθρώπινης παρέμβασης.

Στο μεταξύ επέστρεψαν στα σπίτια τους κάτοικοι των οικισμών Λημνιώνας και Αγίας Κυριακής που εκκενώθηκαν προληπτικά ενώ πάντα σύμφωνα με το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ κάηκαν παραθεριστικές κατοικίες στον οικισμό Μακριά Πούντα αλλά και βάρκες αφού η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα.

Στη Σάμο συνολικά επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των 28 πυροσβεστών που μετέβησαν χθες το βράδυ αεροπορικώς από την Αττική, 15 οχήματα και 2 Ε/Π. Μέσα στη νύχτα κατέφτασαν αεροπορικώς 28 πυροσβέστες από την Αθήνα, καθώς και πεζοπόρο τμήμα, οι οποιοι ρίχτηκαν στη μάχη.

Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών με εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της νήσου Σάμου.

Την ίδια στιγμή φωτιές έχουν ξεσπάσει σε Κάρυστο, Κεφαλονιά, Πρέβεζα και Μυτιλήνη.