Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Τι απαντά η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ στον Άδωνι Γεωργιάδη

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Τι απαντά η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ στον Άδωνι Γεωργιάδη

«Η κριτική των δικαστικών αποφάσεων είναι ωφέλιμη, μα και αναγκαία· όχι όμως οι προσβολές του προσώπου των δικαστικών λειτουργών που τις έλαβαν»

Την έντονη αποδοκιμασία του εκφράζει η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας στις αναφορές του Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με το βούλευμα που εκδόθηκε και αφορούσε την έρευνα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Novartis με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Οι ανώτατοι δικαστές κάνουν λόγο για «αδόκητη, απρεπή αμετροέπεια» σχετικά με τον τρόπο που ο υπουργός Ανάπτυξης «εκφράσθηκε για τα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά και, ονομαστικώς, για τον μέχρι προ ολίγων ημερών (30/6) Πρόεδρο του Δικαστηρίου», Δημητρίου Σκαλτσούνη .

«Η κριτική των δικαστικών αποφάσεων είναι ωφέλιμη, μα και αναγκαία· όχι όμως οι προσβολές του προσώπου των δικαστικών λειτουργών που τις έλαβαν» τονίζουν σε ανακοίνωση τους.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ο Υπουργός κ. Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης προέβη, προσφάτως, σε δημόσια δήλωση επ’ ευκαιρία της ομοφώνου κρίσεως του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου περί την ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων και δικαστικών λειτουργών. Η δήλωση έτυχε της πρέπουσας απαντήσεως από τη γραφίδα αρμοδίων, μεταξύ των οποίων η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μολοντούτο, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς τα μέλη της, αισθανόμαστε την ανάγκη να λάβουμε θέση επί της δηλώσεως του κ. Υπουργού. Και τούτο, όχι για να επαυξήσουμε τις δοθείσες απαντήσεις – ήταν τόσο περιεκτικές όσο απαιτούσε η σοβαρότητα της αιτίας που τις προκάλεσε και τόσο σύντομες όσο επέβαλαν οι περιστάσεις – αλλά για να εκφράσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας στην αδόκητη, απρεπή αμετροέπεια με την οποία εκφράσθηκε για τα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά και, ονομαστικώς, για τον μέχρι προ ολίγων ημερών (30/6) Πρόεδρο του Δικαστηρίου μας.

Η κριτική των δικαστικών αποφάσεων είναι ωφέλιμη, μα και αναγκαία· όχι όμως οι προσβολές του προσώπου των δικαστικών λειτουργών που τις έλαβαν. Γι’ αυτό και νιώθουμε την ηθική υποχρέωση να ενημερώσουμε τους Συμπολίτες μας ότι ο επίτιμος πλέον Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε δικαστής εφάμιλλος των κρατίστων που είχε ποτέ η Ελληνική Δικαιοσύνη. Εκείνο που πάντα χαρακτήριζε τον εν Υπηρεσία βίο του κ. Δημητρίου Σκαλτσούνη ήταν το ανεπίληπτο δικαστικό ήθος. Αυτό που πάντα κυριαρχούσε κατά τη μόρφωση της δικανικής του κρίσεως ήταν η αμερόληπτη, ευθαρσής και νηφάλια θεώρηση προσώπων και πραγμάτων. Αυτή τη δικαστική προσωπικότητα έπληξε ο κ. Υπουργός χωρίς να τη γνωρίζει.»