Κορονοϊός: Πόσο μειώνει τις πιθανότητες νόσησης η 4η δόση εμβολιασμού

Κορονοϊός: Πόσο μειώνει τις πιθανότητες νόσησης η 4η δόση εμβολιασμού

Γιατί θεωρείται απαραίτηση για τους άνω των 60 ετών και τι συμβαίνει με τον υπόλοιπο πληθυσμό

Η άρση των περιορισμών για τη διάδοση του κορονοϊού στην Ελλάδα, λόγω του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου, έχει επιφέρει μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου. Μάλιστα, θεωρούνως απαραίτητο τον εμβολιασμό για με την 4η δόση για τους άνω των 60 ετών, όπως εξήγησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθώς τονίζει ότι τους βοηθάει και μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες νόσησης.

O καθηγητής πνευμονολογίας μίλησε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» για την πορεία της πανδημίας. Ερωτώμενος ο Βασιλακόπουλος για την μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού, εξήγησε πως η κάθε παραλλαγή μετά την άλλη θα είναι μεταδοτικότερη καθώς ο ιός, λόγω της ανοσίας πολλών, δυσκολεύεται να επιβιώσει, όποτε αναγκάζεται να γίνεται μεταδοτικότερο.

«Χαλαρώσαμε σε μία φάση που τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά, σε μια φάση έντονης αποκλιμάκωσης, μάλιστα χαλαρώσαμε αργότερα από άλλες όμορες με εμάς χώρες, που είναι επίσης τουριστικοί προορισμοί» σημείωσε ο καθηγητής.

Όπως εξήγησε, αυτό που συνέβη στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ήταν πως η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέπεσε με την επικράτηση των μεταδοτικότερων παραλλαγών της Όμικρον.

Αναφορικά με την 4η δόση εμβολιασμού, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε πως η ωφέλειά της για τους άνω των 60 ετών είναι ξεκάθαρη και έχει αποδειχθεί με αντίστοιχες μελέτες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν βοηθά και τους νεότερους και τόνισε πως δεν κάνει κακό σε κανέναν.

«Θα μειώσει κατά 50% την πιθανότητα να κολλήσει, και σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό να νοσήσει βαριά και να πεθάνει» προσέθεσε ο καθηγητής.