Κορονοϊός: Καλπάζουν» οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 – Ποιοι πρέπει να κάνουν την 4η δόση

Κορονοϊός: Καλπάζουν» οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 – Ποιοι πρέπει να κάνουν την 4η δόση

Παγώνη: Μας φοβίζει να μην υποτροπιάσουν οι ασθενείς και αυξηθούν οι θάνατοι, δε θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα μετά

Την ώρα που κρούσματα και εισαγωγές αυξάνονται η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών ξεκαθάρισε ποιους αφορά τελικά η 4η δόση του εμβολίου.

Στην έκτακτη ενημέρωση διευκρίνισε τις κατηγορίες των πολιτών που θα πρέπει να εμβολιαστούν με τη δεύτερη ενισχυτική δόση.

Τονίστηκε για μια ακόμη φορά ότι τα εμβόλια που κυκλοφορούν μας προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και από το θάνατο, αλλά δυστυχώς το εμβόλιο που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις είναι ακόμη μακριά.

Τη Δευτέρα οι εισαγωγές ήταν 195, χθες έφτασαν τις 260 και χθες έσπασαν το φράγμα των 300.

Η κ. Παγώνη μίλησε στο MEGA για την αύξηση των κρουσμάτων και έδωσε διευκρινίσεις για την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

«Πάνω από 60 ετών όποιος έχει υποκείμενα νοσήματα να κάνει το εμβόλιο. Από 70 και άνω γενικά είναι καλό να κάνει το εμβόλιο. Από 30- 59 ετών, δεν υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνει. Υπάρχει και η ομάδα που έχει κάνει και την τρίτη δόση και νόσησε, εκείνοι δε χρειάζεται να κάνουν καμία δόση, όποιας ηλικίας και αν είναι, ακόμα και αν έχουν υποκείμενο νόσημα, γιατί είναι σαν να έχουν κάνει την 4η δόση» ,ανέφερε σχετικά με τον εμβολιασμό και την 4η δόση.

Για την αύξηση των κρουσμάτων ξεκαθάρισε πως, «οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 είναι αυτές που κάνουν ένα διήμερο 39-40 πυρετό. Αυτός ο πυρετός εξασθενεί τον οργανισμό και αμέσως επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με το νοσοκομείο. Όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, μένουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Έχουμε το αντιικό φάρμακο που μπορεί να το πάρει κανείς μετά από οδηγίες γιατρού οποίος θα το γράψει, και πρέπει να το πάρεις στις 3-5 μέρες, μετά δε μπορείς να το πάρεις.

«Μας φοβίζει να μην υποτροπιάσουν οι ασθενείς και αυξηθούν οι θάνατοι. Δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα μετά. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει να πάρει άδεια 2.5 χρόνια. Εάν έχεις αντισώματα πολλά και φοράς και τη μάσκα, προφυλάσσεσαι να μην νοσήσεις. Δεν είναι ντροπή να φοράμε μάσκα, επειδή «δεν φοράει κανείς μάσκα», πρόσθεσε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...