Θεοδωρίδου: Σύσταση για 4η δόση του εμβολίου για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών

Θεοδωρίδου: Σύσταση για 4η δόση του εμβολίου για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών

Διευκρινήσεις της προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών για την δεύτερη ενισχυτική δόση

Στην τέταρτη δόση του εμβολιασμού αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της έκτακτης ενημέρωσης που έγινε από το το υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως στις 3/5/2022 με βάση τα τότε δεδομένα είχε διατυπωθεί η πρόταση για δεύτερη αναμνηστική δόση για τους άνω των 70 ετών και διαμένοντες σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, αλλά και στους άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Ακολούθησε στις 27/6 η πρόταση της επιτροπής για την τέταρτη δόση ή αλλιώς δεύτερη αναμνηστική δόση. Επίσης ανέφερε, ότι τουλάχιστον 4 μήνες μετά την τρίτη δόση εμβολιασμού πρέπει να γίνει η τέταρτη δόση, αλλά όχι γι αυτούς που μετά την τρίτη δόση νόσησαν.

Η τέταρτη δόση δεν αφορά το γενικό πληθυσμό, τον υγιή πληθυσμό, αλλά υπάρχουν και ευάλωτες ομάδες, που πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους, καθώς η χορήγηση του εμβολίου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξατομικευμένη. Ακολούθως τόνισε, πως το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε αυξημένο αριθμό μολύνσεων σε παγκόσμια βάση λόγω της άρσης των περιορισμών και συγκεκριμένων συμπεριφορών.

Στη συνέχεια δήλωσε, ότι για τους έχοντες μικρότερες ηλικίες, η τέταρτη δόση δίνει περιορισμένα οφέλη, αλλά εφόσον το επιλέξουν μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη, μπορούν να προχωρήσουν. Παράλληλα, σχολίασε πως η βασική προτεραιότητα είναι το προχώρημα των βασικών σταδίων του εμβολιασμού. «Υπάρχει μία προσδοκία, ότι το Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, για να συμπληρώσει «μακάρι να τα έχουμε, μέχρι τότε πορευόμαστε με ό,τι έχουμε και έχει αποδειχτεί χρήσιμο». «Να τονίσουμε την ασφάλεια των εμβολίων που είναι δεδομένη», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Η σχετική πλατφόρμα για τους άνω των 30 ετών άνοιξε από την προηγούμενη Δευτέρα.