ΣτΕ: «Κόκκινη κάρτα» jet ski, flyboart και σκαφών στην παραλία Πλατύς Γιαλός της Μυκόνου

ΣτΕ: «Κόκκινη κάρτα» jet ski, flyboart και σκαφών στην παραλία Πλατύς Γιαλός της Μυκόνου

Για την προστασία των λουομένων

«Κόκκινη κάρτα» στη χρήση jet ski, flyboart, σκαφών στην πασίγνωστη παραλία Πλατύς Γιαλός της Μυκόνου έδειξε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, επικαλούμενοι λόγους δημοσίου συμφέροντος που αφορούν στην προστασία των λουομένων, ανέστειλαν την απόφαση του λιμενάρχη Μυκόνου η οποία στις 2 Νοεμβρίου του 2021 άναψε το «πράσινο φως» στην ανανέωση της έγκρισης εκμίσθωσης ενοικιάσεως θαλάσσιων μέσων αναψυχής.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών (65/2022) έκανε δεκτή την προσφυγή της διεύθυνσης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας που ζητούσε να μπει «μπλόκο» στην επίμαχη απόφαση του λιμενάρχη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «υφίστανται λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την μετακίνηση της δραστηριότητας εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής» εκτός της παραλίας του Πλατύ Γιαλού οι οποίοι «επιβάλλουν να εξασφαλιστεί η παύση της δραστηριότητας της εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής».

Επιπλέον, το ΣτΕ έκρινε ότι η αίτηση ακύρωσης της ξενοδοχειακής επιχείρησης είναι «προδήλως βάσιμοι» και πως η οικονομική ζημία που επικαλείται ο εκμεταλλευόμενος τα μέσα θαλάσσιας αναψυχής ότι θα υποστεί από τη μεταφορά της επιχείρησής του, είναι επανορθώσιμη, σταθμιζόμενη με την βλάβη της ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία συνίσταται στον κίνδυνο ασφάλειας των λουομένων πελατών της.

Την ίδια ώρα, το ΣτΕ έκανε δεκτή αίτηση για τοποθέτηση ιδιωτικής πλωτής εξέδρας στην ακτή της Αλεομάνδρας- Cavo Glyfadi στο νησί των Ανέμων, προκειμένου να προσδένουν σκάφη αναψυχής. Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (1248/2022) έκρινε ότι η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας είναι «νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη» και απέρριψε τη σχετική προσφυγή του Δήμου Μυκόνου.