Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Ξανά στο εδώλιο η Ρένα Δούρου και άλλοι 20

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Ξανά στο εδώλιο η Ρένα Δούρου και άλλοι 20

Με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας παραπέμπει τους 21 από τους συνολικά 24 κατηγορούμενους για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος

Ο κύβος ερρίφθη στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους, το καλοκαίρι του 2018.

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, με βούλευμα του, παραπέμπει σε δίκη για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος τους 21 από τους συνολικά 24 κατηγορούμενους.

Μεταξύ των προσώπων που θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας είναι αυτοδιοικητικοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αλλά και ο ηλικιωμένος που φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά, ο οποίος είναι αντιμέτωπος και με το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.

Οι κατηγορούμενοι θα δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή καθώς, σύμφωνα με την κατηγορία, διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και στους χειρισμούς τους που σκοπό είχαν τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών. Μόνο τρεις αστυνομικοί απαλλάσσονται από κάθε κατηγορία καθώς κρίθηκε ότι ήταν επαρκείς οι εξηγήσεις που έδωσαν στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας.

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο συντάχθηκε με την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μειδάνης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και απέρριψε την αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε στελέχη της Πυροσβεστικής, στο κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο.

Ο εισαγγελικός λειτουργός είχε διαφωνήσει με το σκέλος του παραπεμπτικού βουλεύματος που αφορούσε στην συνέχιση της ανάκρισης για τους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής με αναβαθμισμένη κατηγορία, θεωρώντας ότι υπάρχει απόλυτη ακυρότητα, αλλά και ως προς την απαλλαγή 10 προσώπων, αστυνομικών και αντιδημάρχων, εκφράζοντας τη θέση ότι για τους 6 κατηγορούμενους προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και πρέπει να δικαστούν.