Η δύναμη της πειθούς: Πώς θα κάνεις τους άλλους να ακολουθήσουν τις προτροπές σου

Η δύναμη της πειθούς: Πώς θα κάνεις τους άλλους να ακολουθήσουν τις προτροπές σου

Τα 10 ψυχολογικά τρικ

Για να κάνουν οι άλλοι πάντοτε αυτό που θέλεις εσύ, πρέπει να επιστρατεύσεις διαφορετικά μέσα.

Ευγένεια, υπομονή, αποφασιστικότητα και κατάλληλο timing είναι μερικά μόνο από τα ψυχολογικά τρικ που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τον σκοπό σου.

Ποια είναι όμως τα υπόλοιπα και γιατί είναι τόσο σημαντικά στις ανθρώπινες συνομιλίες;

Χρησιμοποίησε τη γλώσσα του σώματος

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά τρικ που πρέπει να έχεις στη φαρέτρα σου. Ο τρόπος με τον οποίο στέκεσαι θα σε βοηθήσει ώστε να αποκτήσεις καλύτερη επαφή με τον συνομιλητή σου και να τον κάνεις να νιώσει καλύτερα. Θέλει, όμως, μεγάλη προσοχή: Δεν είναι όλες οι περιστάσεις ίδιες όμως. Με διαφορετικό τρόπο θα μιλήσεις σε ένα γεύμα με τους φίλους σου, σε ένα πάρτι της δουλειάς και σε reunion με τους παλιούς σου συμμαθητές.

Ζήτα μια χάρη

Οι χάρες είναι ένα πραγματικά ισχυρό όπλο. Όταν τις επιστρατεύεις, δημιουργείς την εντύπωση στον συνομιλητή σου πως έχει σημαντικό ρόλο στη ζωή σου. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είσαι προσεκτικός. Πρέπει αυτό που θα ζητήσεις να έχει πραγματική αξία και να μην είναι κάτι απλά ευκαιριακό. Γιατί η χάρη είναι σημαντική μόνο εάν είναι σπάνια.

Ζήτα πολλά για να πάρεις λίγα

Ζητώντας από κάποιον κάτι υπερβολικό, είναι σίγουρο πως η πρότασή σου θα απορριφθεί. Εάν, όμως, αυτόματα ζητήσεις κάτι λιγότερο υπερβολικό, υπάρχει μια πιθανότητα, τελικά η εισήγησή σου να γίνει αποδεκτή. Μετρ σε αυτό το είδος είναι φυσικά οι γονείς σου. Πόσες φορές δεν σου ζήτησαν να κάνεις αγγαρείες, με την επιβράβευση για αυτές να είναι μια νέα παιχνιδομηχανή;

Κοίτα τον στα μάτια

Η οπτική επαφή με τον συνομιλητή σου είναι ένα από τα πιο σημαντικά ψυχολογικά τρικ και βοηθά στη δημιουργία έλξης, κατανόησης και ειλικρίνειας στη συζήτηση. Και μπορεί στην αρχή να σου φαίνεται δύσκολο να κοιτάς στα μάτια έναν άγνωστο για περισσότερα από δύο δευτερόλεπτα, ωστόσο, πρόκειται για μια τεχνική που χτίζεται και με τον καιρό και απαιτεί εξάσκηση.

Χρησιμοποίησε ψυχολογικά τεχνάσματα

Το σκανάρισμα της ψυχολογίας του συνομιλητή σου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν άνθρωποι που ανοίγονται δύσκολα, άλλοι που παρεξηγούνται με το παραμικρό και άλλοι που χάνουν το μέτρο. Παρατηρώντας τη δική τους κίνηση του σώματος, θα καταλάβεις τις διαθέσεις του και θα πράξεις αναλόγως. Σημαντική σημείωση: μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα.

Απευθύνσου στον συνομιλητή σου με το όνομά του

Δείχνοντας σε κάποιον πως γνωρίζεις το όνομά του, τον κερδίζεις αυτόματα, καθώς καταλαβαίνει πως έχει απέναντί του έναν άνθρωπο που τον υπολογίζει. Αντιθέτως, εάν απευθυνθείς σε ένα συνομιλητή σου απρόσωπα, τότε δημιουργείς έναν τοίχο που πρέπει να ανεβείς για να προσεγγίσεις. Προσοχή: μην μπερδέψεις τα ονόματα, γιατί κανένα από τα συγκεκριμένα ψυχολογικά τρικ δεν θα πιάνει μετά.

Μετέδωσε τον ενθουσιασμό σου

Για να πείσεις κάποιον να σε βοηθήσει σε ό,τι του ζητήσεις, θα πρέπει να καταλάβει πως αυτό το «ό,τι» είναι πολύ σημαντικό για σένα. Μεταδίδοντας, λοιπόν, τον ενθουσιασμό σου είναι πολύ πιθανό να ενθουσιαστεί και εκείνος με αυτό που θα του προτείνεις. Έτσι και οι δύο θα λήξετε τη συζήτησή σας ικανοποιημένοι.

Βρες το κατάλληλο timing

Αυτό δεν ισχύει μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πάντοτε θα πρέπει να αφουγκράζεσαι τη στιγμή και να είσαι διακριτικός. Διάλεξε, λοιπόν, μια ώρα μέσα στη μέρα που ο συνομιλητής σου θα είναι χαλαρός και δε θα τον ταλαιπωρούν τόσο άλλες έννοιες της καθημερινότητάς του.

Μίλα ήρεμα

Δε χρειάζεται να δείξεις πανικό. Το μόνο που θα καταφέρεις έτσι είναι να δημιουργήσεις άγχος και ένταση στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου και τελικά αποτύχεις στον αρχικό σκοπό σου. Μίλα με ηρεμία, ευφράδεια και πάρε τον χρόνο σου. Εάν ο συνομιλητής σου θέλει να σε ακούσει θα το κάνει, είτε ολοκληρώσεις τη σκέψη σου σε δύο δευτερόλεπτα είτε σε ένα λεπτό.

Ξεκαθάρισε αυτό που θες

Μην το γυροφέρνεις. Μιλά ξεκάθαρα για αυτό που θες και ζήτησέ το. Μόνο έτσι ίσως πάρεις την απάντηση που επιθυμείς. Σε διαφορετική, εάν ο συνομιλητής σου καταλάβει πως προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις αθέμιτα ψυχολογικά τρολ εναντίον του, εξαπατώντας τον ή κρύβοντάς του όλη την αλήθεια, το μόνο που θα κάνει αντανακλαστικά είναι να σε απορρίψει. Και δε θα έχει και άδικο.