Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Είμαστε σχεδόν ακάλυπτοι από άποψη φυσικής ανοσίας – Είναι νέο κύμα πανδημίας

Κορονοϊός – Σαρηγιάννης: Είμαστε σχεδόν ακάλυπτοι από άποψη φυσικής ανοσίας – Είναι νέο κύμα πανδημίας

«Θα ήταν καλό να λάβουμε μέτρα από άποψη υγειονομικής ασφάλειας»

«Ξεκάθαρα πρόκειται για ένα νέο κύμα πανδημίας», τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στις δύο νέες παραλλαγές του ιού, τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5, οι οποίες όπως επισήμανε είναι «λιγότερο λοιμογόνες».

«Μπαίνει ήδη ακόμα περισσότερος κόσμος στα νοσοκομεία, απλώς ακόμα δεν το βλέπουμε στις διασωληνώσεις και στις ΜΕΘ», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης διευκρινίζοντας ότι «αυτό το κύμα της πανδημίας ξεκίνησε από τις αρχές Ιουνίου και τώρα είναι σε φάση ανάπτυξης. Από την επόμενη εβδομάδα θα φαίνεται στις διασωληνώσεις και δυστυχώς, αργότερα, θα αρχίσει να φαίνεται και στους θανάτους».

Και όπως υποστήριξε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής «θα ήταν καλό να λάβουμε μέτρα από άποψη υγειονομικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον ειδικό που παρακολουθεί τους επιδημιολογικούς δείκτες και το πώς αυτοί αποτυπώνονται στα κρούσματα «ξεφεύγουμε σε σημαντικό ποσοστό από ανοσία είτε τη φυσική, μετά από νόσηση και ανάρρωση», τονίζοντας, στην ΕΡΤ, ότι είμαστε σχεδόν ακάλυπτοι όσον αφορά στη μόλυνση από τον ιό.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η λογική μάς λέει ότι θα πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα. Χαρακτήρισε, επίσης, ως λάθος το ότι σταμάτησε η διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης ή rapid test σε σχολεία, εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών καθώς και στους χώρους εργασίας.

Το καλό, ωστόσο στην όλη κατάσταση, όπως είπε, είναι ότι «προλάβαμε να αποκλιμακώσουμε την πίεση στο ΕΣΥ».