Κορονοϊός: «Η αύξηση της διασποράς θα φανεί σε τρεις εβδομάδες»

Κορονοϊός: «Η αύξηση της διασποράς θα φανεί σε τρεις εβδομάδες»

Προειδοποιούν οι επιστήμονες

«Αισθητή είναι η αύξηση κρουσμάτων και αναπόφευκτα οι συνθήκες διακοπών είναι κατάλληλες για άνοδο. Η πρόβλεψη Σαρηγιάννη για 50 θανάτους την ημέρα υποθέτω ότι βασίζεται στην Πορτογαλία. Εμείς μπορούμε να μην ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο είπε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είχε επισημάνει ότι βρισκόμαστε «στην αρχή ενός κύματος και πρέπει να αποφύγουμε την κορύφωση».

Η αύξηση της διασποράς θα φανεί σε 3 εβδομάδες τόνισε στην ΕΡΤ ο κ. Σαρηγιάννης αναφερόμενος στα λύματα «που δείχνουν αύξηση στη Θεσσαλονίκη αλλά όχι και στην Αττική. «Η διασπορά της Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχει αρχίσει να δείχνει το αποτύπωμα της και μιλάμε για στελέχη που διαφεύγουν συστηματικά της ανοσίας και επαναμολύνουν εμβολιασμένους και μη», τόνισε επίσης o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Το ότι δεν υπάρχει πλέον πρόστιμο δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε μάσκα, επανέλαβε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπενθυμίζοντας ότι τα εμβόλια προστατεύουν μόνο από βαριά νόσηση ενώ αυξάνονται οι επαναμολύνσεις.

«Κανείς δεν επιβεβαιώνει ότι εάν πέρασε ελαφρά την Όμικρον θα την ξαναπεράσει ελαφρά καθώς η άμυνα είναι μικρότερη όσο απομακρυνόμαστε από την τελευταία δόση εμβολίου», πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης συμφώνησε ότι «είναι στο χέρι μας να ξεφύγουμε» και ανέφερε ότι η αύξηση της διασποράς θα φανεί σε τρεις εβδομάδες.

«Ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο των 100 θανάτων την ημέρα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τους 50 θανάτους την ημέρα.

«Οι σκληροί δείκτες είναι αποτέλεσμα κρουσμάτων πριν από 15 ημέρες. Ήδη βλέπουμε αύξηση στις νοσηλείες. Αν δούμε αύξηση στις ΜΕΘ θα δούμε και στους θανάτους», ανέφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.