Γιώργος Τράγκας: Έστησε μια… 11άδα εταιρείες σε όλο τον πλανήτη – Ποια είχε μπει στα Panama Papers

Γιώργος Τράγκας: Έστησε μια… 11άδα εταιρείες σε όλο τον πλανήτη – Ποια είχε μπει στα Panama Papers

Ο εκλιπόντας εκδότης - δημοσιογράφος είχε επιχειρήσεις από την Κύπρο έως τις ΗΠΑ και από την Μεγάλη Βρετανία μέχρι τον Παναμά

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 11 εταιρείες σε όλο τον πλανήτη είχε στην κατοχή του ο Γιώργος Τράγκας και μέσω αυτών έκανε τις αγοραπωλησίες του στα ακίνητα και την διακίνηση της αμύθητης περιουσίας του, η οποία αποκαλύφθηκε με την ανακάλυψη της διαθήκης του στο Μονακό.

Αυτές οι εταιρείες έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών Αρχών και είναι ενδιεκτικό το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, που έφερε στο φως αυτές τις κινήσεις του εκπλιπόντα εκδότη - δημοσιογράφου. Προφανώς μόνο η χήρα του, Μαρία Καρρά, γνώριζε γι' αυτές μέχρι τώρα που απλώνονται από την Κύπρο μέχρι τις ΗΠΑ και από την Μεγάλη Βρετανία μέχρι τον Παναμά, αλλά και από το Μονακό έως τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους!

Ιδού οι εταιρείες του Τράγκα:

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει η εταιρεία «Manorgold LTD» μέσω της οποίας έγινε η αγορά της βίλας στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Στην Κύπρο η εταιρεία «G.T.Line Media LTD» που δημιουργήθηκε το 2018, στη Γαλλία η μονοπρόσωπη ατομική επιχείρηση «Tragkas Georgios».

Στις Βρετανικές Παρθένες Νήσοι έχουν εντοπιστεί οι: «Family Line LTD», «NORDALE GROUP S.A.» και «Bluebird Assets Corp.», ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Γιώργος Τράγκας είχε δημιουργήσει τρεις εταιρείες: Τις «BLUEBAY Haven LLC», «Neer View LLC» και «Pennview LLC».

Στο Μονακό υπήρχε η εταιρεία «M.Georgios Tragkaς – MEDIA POWER CONSULTING», ενώ η εταιρεία που είχε στον Παναμά, η «TACANA PORTFOLIO S.A.» είχε συμπεριληφθεί και στα Panama Papers.

Τα σκοτεινά... μονοπάτια του χρήματος

Οι διαδρομές του χρήματος είναι… δαιδαλώδεις και καθημερινά αποκαλύπτονται «σκοτεινά» μονοπάτια, σύμφωνα με το Mega.

Έπειτα από καταγγελίες που είχαν φτάσει στην Αρχή για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, o Γιώργος Τράγκας φέρεται να εκβίαζε επιχειρηματίες αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά.

«Ο Γιώργος Τράγκας όταν παρελάμβανε χρηματικά ποσά από τους επιχειρηματίες εξέδιδε εικονικές αποδείξεις, προκειμένου να μη δεχθεί κάποια καταγγελία ότι δέχθηκε μαύρο χρήμα και να δείξει την εικόνα μίας νομιμοποίησης» είπε ο ρεπόρτερ, Βασίλης Λαμπρόπουλος στο κεντρικό δελτίο του σταθμού, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «ήταν αποδείξεις πλαστές, ήταν εικονικές. Αγόρασε απλώς ένα μπλοκ από κάποιο κατάστημα και εμφανιζόταν ότι είχε… κρατούσε και κάποιο αντίτυπο των συναλλαγών».

Στο πολυσυζητημένο πόρισμα των 60 σελίδων αναφέρεται ρητά ότι ο Γιώργος Τράγκας έχει υποπέσει στο αδίκημα το 365 του ποινικού κώδικα για εκβίαση.

Αναποτελεσματικοί έλεγχοι

Οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή που γίνονταν στον δημοσιογράφο, σύμφωνα με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Δημήτρη Μπατζελή σταμάτησαν ξαφνικά το 2004.

«Το 2003 από το ΣΔΟΕ έγινε έλεγχος στις επιχειρήσεις του εκλοπόντος. Διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις, που έφτασαν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Επίσης είχαμε διαπιστώσει αγορά, μέσω offshore εταιρείας, βίλας στη βόρεια Κέρκυρα. Ημασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε ελέγχους πόθεν έσχες και απόκρυψης εισοδήματος, οι οποίοι μετά τις εκλογές του 2004 και μετά την αποχώρησή μου δεν προχώρησαν» ανέφερε ο κ. Μπατζελής.

Το 2018, μία από τις συστημικές τράπεζες απευθύνθηκε στις Αρχές, για ύποπτες συναλλαγές στους λογαριασμούς του Γιώργου Τράγκα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει εξέλιξη.

Οι κληρονόμοι, το Μονακό και τα Πόθεν Έσχες
Στο μικροσκόπιο έχει μπει και η δεσμευμένη πλέον περιουσία της χήρας του Γιώργου Τράγκα, Μαρίας Καρρά. Μετά την αποκάλυψη του MEGA και του Νίκου Φιλιππίδη ότι σύμφωνα με τελεσίδικη απόφαση της διεύθυνσης επίλυσης διαφορών, στον εκλιπόντα δεν αναγνωρίζεται η μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο Μονακό-, δίνεται νέα διάσταση.

«Λέει. Εγώ είμαι φορολογικά κάτοικος εξωτερικού αυτή είναι η θέση της εντολέως μου. Εάν η εδώ φορολογική Αρχή εναντιώνεται στη θέση αυτή, το βάρος της απόδειξης το έχει η φορολογική Αρχη και όπου υπάρχει διαφωνία υπάρχει προσφυγή» σημείωσε ο δικηγόρος της Μαρίας Καρρά, Θεόδωρος Μαντάς.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μαρίας Καρρά, η εντολέας του δεν επιδιώκει την αποφυγή του φορολογικού ελέγχου στην Ελλάδα.