Μωβ Μέδουσες: Η θαλάσσια χελώνα της Νάξου που τις καταβροχθίζει

Μωβ Μέδουσες: Η θαλάσσια χελώνα της Νάξου που τις καταβροχθίζει

Δείτε την ιστορία της αρσενικής Caretta carretta με το όνομα Μάριος

Την ώρα που η εξάπλωση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες προκαλεί πονοκέφαλο, μια θαλάσσια χελώνα, ο Μάριος, έγινε διάσημος από ένα βίντεο που αναρτήθηκε όπου τρώει μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca).

Η μοναδική αυτή θαλάσσια χελώνα της Νάξου που ανέδειξε τη σημαντικότητα του είδους στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

«Ο Μάριος είναι μια αρσενική Caretta carretta με μήκος καβουκιού 71εκ., τον οποίο καταγράψαμε για πρώτη φορά το 2014 να κολυμπάει στην παραλία της Αγίας Άννας και έκτοτε κάθε χρόνο από τα μέσα Απρίλη έως περίπου και τον Δεκέμβριο περιφέρεται στα ίδια νερά, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη εξοικείωση με τους ανθρώπους», αναφέρει η οργάνωση Naxos island wildlife protection.

https://www.facebook.com/NaxosWildlifeProtection/posts/pfbid0Z776LL8VEb9RT2SJnYY7zxexq5mNCWPPpSKFL1udCrPTQ3YQxq7zberGYezYzCDzl

«Όλα αυτά τα χρόνια παρατηρούμε την συμπεριφορά και την εξέλιξή του, προσέχοντας τα μέρη που συχνάζει από επικίνδυνες ανθρώπινες δραστηριότητες και ενημερώνουμε τους κολυμβητές για την αποφυγή ενόχλησής του. Το 2021 μας προβλημάτισε ένα τραύμα στο πτερύγιο πιθανόν από κάποιο καρχαριοειδές, αλλά ευτυχώς επουλώθηκε χωρίς να χρειαστεί την παρέμβασή μας.

Ο Μάριος καθώς και οι άλλες θαλάσσιες χελώνες το μόνο που χρειάζονται είναι καθαρές και ασφαλείς θάλασσες, δεν έχουν καμία ανάγκη από το τάισμα ή την επαφή μαζί μας που μονό κακό μπορεί να τους προκαλέσουν.

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζώης Νάξου εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζεται για τα άγρια ζώα της Νάξου, με ιδιαίτερη μέριμνα για τη θαλάσσια χελώνα, πραγματοποιώντας παρατηρήσεις στο πεδίο και επεμβαίνοντας όπου χρειαστεί. Σκοπός μας αποτελεί η αρμονική συμβίωση με αυτό το μοναδικό πλάσμα που έχουμε την τύχη να συγκατοικούμε σε αυτό το υπέροχο νησί», σημειώνεται ακόμη στην ανάρτηση.