Στην Αλβανία κατέληξαν τα δύο λιοντάρια και οι δύο τίγρεις που εντοπίστηκαν στον Προμαχώνα

Στην Αλβανία κατέληξαν τα δύο λιοντάρια και οι δύο τίγρεις που εντοπίστηκαν στον Προμαχώνα

Τα αιλουροειδή από την Σλοβενία δεν κατέληξαν στη Μύκονο, όπως αρχικά είχε ειπωθεί

Στα Τίρανα της Αλβανίας και όχι στη Μύκονο κατέληξαν τελικά τα δύο λιοντάρια και οι δύο τίγρεις, που προέρχονται από πάρκο άγριων ζώων στη Σλοβακία και εντοπίστηκαν μετά από έλεγχο των αρχών στο τελωνείο Προμαχώνα την Δευτέρα.

Ο έλεγχος αποκάλυψε ένα αναπάντεχο φορτίο, καθώς σε κλειστό φορτηγό εντοπίστηκαν δύο… λιοντάρια και δύο τίγρεις, τα οποία αρχικώς ειπώθηκε, ότι είχαν ως τελικό προορισμό τη Μύκονο. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο προϊστάμενος του Τελωνείου Ευζώνων, Γιάννης Καρακασίδης «πέρασαν από το τελωνείο Ευζώνων στις 7:30 το πρωί της Δευτέρας. Για να μην μπλέξουν από τρίτες χώρες, που δεν έχουν κτηνιατρικό έλεγχο, ήρθαν μέσω χωρών της ΕΕ. Είναι κάτι που συνηθίζεται, αφού δεν υπάρχουν σε όλους τους τελωνειακούς σταθμούς κτηνιατρικοί έλεγχοι. Μπήκαν από Προμαχώνα στην Ελλάδα, πέρασαν και από το τελωνείο των Ευζώνων, κατευθύνθηκαν μέσω Βόρειας Μακεδονίας, με τελικό προορισμό τους τα Τίρανα σε Πάρκο Άγριας Πανίδας. Ουσιαστικά έκαναν ανταπόκριση πριν από τον τελικό τους προορισμό».

Τα τρία αιλουροειδή είχαν εισέλθει στην Ελλάδα στις 5:30 το πρωί μέσω τον Προμαχώνα με τα ιατρικά έγγραφα από Σλοβενία. Οι υπάλληλοι που έκαναν τους απαιτούμενους ελέγχους, διαπίστωσαν ότι τα έγγραφα μεταφοράς ήταν νόμιμα και άφησαν το φορτηγό να φύγει. Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για μεταφορά τους στη Μύκονο, κάτι το οποίο τελικά δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς στα συνοδευτικά χαρτιά δεν υπάρχει υποχρέωση αναγραφής του προορισμού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το απαράδεκτο θέαμα των αιλουροειδών, κλεισμένων σε μικρά κλουβιά, εμφανώς ακατάλληλα για το μέγεθός τους, αλλά και το γεγονός ότι είναι πολύ αυστηρή η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί άγριας ζωής και την προστασία της, προκάλεσε αντιδράσεις φιλόζωων, με την πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη να ζητά ακόμα και παρέμβαση εισαγγελέα για να διακριβωθεί τι έχει συμβεί.

Ερωτηθείς ο κ. Καρακασίδης για τις συνθήκες μεταφοράς τους, παρέπεμψε στους κτηνιάτρους, που όπως είπε, έλεγξαν τα όσα προβλέπονται για αυτές τις περιπτώσεις.