Κορονοϊός – Ψαλτοπούλου: Σαφής η αποκλιμάκωση της πανδημίας ωστόσο χρειάζεται προσοχή

Κορονοϊός – Ψαλτοπούλου: Σαφής η αποκλιμάκωση της πανδημίας ωστόσο χρειάζεται προσοχή

«Καμπανάκι η έξαρση στην Πορτογαλία»

«Έχουμε μια σχετική σταθεροποίηση στα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας, σε συνάρτηση με τους σκληρούς δείκτες, κυρίως τους θανάτους οι οποίοι κυμαίνονται σε 10-15 ημερησίως, ενώ κάποιες ημέρες ο αριθμός είναι μονοψήφιος», σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

«Είμαστε μια ανάσα από μονοψήφιους αριθμούς, οι εισαγωγές είναι λιγότερες από τα εξιτήρια, στις ΜΕΘ είναι περίπου στους 100 οι ασθενείς. Επομένως καταγράφεται μια σαφής αποκλιμάκωση σε σχέση με τους προηγούμενους 2-3 μήνες και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πλέον τα μέτρα που έπρεπε να τηρούμε- με τις εξαιρέσεις σε ΜΜΜ, νοσοκομεία και λοιπά- και με δεδομένο και τον τουρισμό που πλέον έχουμε, επομένως μιλάμε για μετακίνηση πληθυσμών, που ακόμα και στα αεροπλάνα δεν είναι απαραίτητο ότι ελέγχονται» συμπλήρωσε η κ. Ψαλτοπούλου.

Ωστόσο σε άλλες χώρες βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων και αυτό είναι ένα καμπανάκι σημείωσε η κ. Ψαλτοπούλου ότι και εμείς πρέπει να προσέχουμε και ότι δεν το έχουμε αφήσει πίσω μας, παρόλο που έχουμε εμβολιαστεί. Μεγαλύτερο πρόβλημα, επισήμανε, έχουν τα άτομα τρίτης ηλικίας για σοβαρή νόσηση, τα άτομα με προβλήματα υγείας πρέπει να προσέχουν.

«Μπορεί να χρειάζεται να φοράνε μάσκα. Οι ίδιοι πρέπει να το αποφασίσουν ακόμα και αν δεν απαιτείται, όπως και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή είναι μερικώς εμβολιασμένα» ανέφερε.

Όσο αφορά την 4η δόση, παραμένει στην Ευρώπη η σύσταση, όχι η υποχρεωτικότητα για τα άτομα 80 ετών και άνω και για τα άτομα 65-79 με σοβαρά προβλήματα υγείας. «Όσο θα φτάνουμε στο φθινόπωρο που μπορεί να έχουμε νέα έξαρση και τα αντισώματα από τα εμβόλια μπορεί να μειώνονται, μάλλον θα τεθούν και θα υπάρξουν άλλες αποφάσεις»