Πάτρα: Το μυστήριο με τα επεισόδια της Τζωρτζίνας – Τι κατέθεσαν οι γιατροί

Πάτρα: Το μυστήριο με τα επεισόδια της Τζωρτζίνας – Τι κατέθεσαν οι γιατροί

Τι λένε για τις επιληπτικές κρίσεις που ισχυρίστηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου ότι εμφάνιζε και για τις αντιδράσεις των γονιών μετά τον θάνατο του παιδιού

Επιστημονικά ανεξήγητα παραμένουν μέχρι και σήμερα τα επεισόδια με σπασμούς της Τζωρτζίνας, τα οποία η Ρούλα Πισπιρίγκου παρουσίασε στους γιατρούς ως επιληπτικά, με τους ειδικούς να αποκλείουν κατηγορηματικά την επιληψία, ενώ δεν κρύβουν στις καταθέσεις τους και την έκπληξή τους για τις αφύσικες αντιδράσεις των γονιών της 9χρονης.

Η παιδονευρολόγος του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου νοσηλεύτηκε και κατέληξε η Τζωρτζίνα, είδε το βίντεο που κατέγραψε η 33χρονη κατηγορούμενη για τον θάνατο της, με το επεισόδιο που οδήγησε το παιδί στο νοσοκομείο, αλλά όχι μια τυπική εικόνα σπασμών, όπως η ίδια περιγράφει. «Όταν εξέτασα την Τζωρτζίνα, στον θάλαμο βρισκόταν ο πατέρας και η μητέρα της. Τους ενημέρωσα για το εγκεφαλογράφημα που είχαμε κάνει και είπα, ότι θα συνεχίσουμε την αγωγή που είχε δοθεί από την Πάτρα. Η μαμά του παιδιού μου έδειξε ένα βίντεο, που είχε καταγράψει ένα αναφερόμενο επεισόδιο στο νοσοκομείο της Πάτρας. Σε αυτό το βίντεο, που περισσότερη ώρα έδειχνε το μόνιτορ, που ήταν συνδεδεμένο το παιδί, είδα μια βραδυκαρδία και το παιδί να μην παρουσιάζει τυπική εικόνα σπασμών. Της ζήτησα, αν έχει τη δυνατότητα να καταγράψει πάλι σε βίντεο κάποιο πιθανό επεισόδιο, που θα κάνει πάλι το παιδί» αναφέρει στην κατάθεσή της η παιδονευρολόγος του Παίδων.

Τον ίδιο ακριβώς προβληματισμό είχε αντιμετωπίσει μια ακόμη γιατρός, λίγους μήνες νωρίτερα στο Ωνάσειο. Η Ρούλα Πισπιρίγκου περιέγραφε σκηνές, που σύμφωνα με την γιατρό, δεν μπορούσαν να σταθούν επιστημονικά. «Μου είπε, ότι η Τζωρτζίνα είχε ξανακάνει σπασμούς στο σπίτι τους στην Πάτρα και εξαιτίας αυτών των σπασμών, πήγαν στο νοσοκομείο (σ.σ. Καραμανδάνειο), όπου έπαθε η Τζωρτζίνα την ανακοπή. Όταν της ζήτησα να μου περιγράψει τη φύση του επεισοδίου, μου απάντησε ότι η Τζωρτζίνα έτρεμε και της είπε: “Μαμά, κοίτα πώς τρέμω, γιατί τρέμω;”» δηλώνει η παιδονευρολόγος του Ωνασείου. Για την γιατρό του Ωνασείου η περιγραφή της μάνας ήταν… αναξιόπιστη, αφού φαινόταν ότι περιγράφει πράγματα, που δεν εξηγούνται ιατρικά. Όμως η παιδονευρολόγος, ανυποψίαστη τότε, τα απέδωσε σε συναισθηματική φόρτιση της Πισπιρίγκου.

«Δεδομένου ότι αυτό δεν συνιστά σπασμούς, γιατί σε γενικευμένους σπασμούς ο ασθενής δεν έχει επικοινωνία, ζήτησα να μου διευκρινίσει, αν όντως το παιδί είχε επικοινωνία κατά το αναφερόμενο επεισόδιο. Η μητέρα μου απάντησε, πως αρχικά είχε επικοινωνία, την οποία στη συνέχεια απώλεσε. Επειδή αυτό που μου είπε, δηλαδή ότι το παιδί ενώ έκανε σπασμούς, στην αρχή είχε επικοινωνία, την οποία στη συνέχεια απώλεσε, δεν αξιολογείται ιατρικά, δεν την ρώτησα κάτι άλλο, γιατί εκείνη τη στιγμή θεώρησα, ότι ήταν φορτισμένη συναισθηματικά και εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να μου δώσει αξιόπιστες πληροφορίες» συμπληρώνει η γιατρός του Ωνασείου.

«Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι το παιδί πέθανε»

Νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» περιέγραψε τις ηρωικές προσπάθειες των υγειονομικών να σώσουν την Τζωρτζίνα, αλλά και την έκπληξή της με την αντίδραση των γονιών της 9χρονης, όταν αυτή κατέληξε. Όπως είπε, κατά την διάρκεια της προσπάθειας τοων γιατρών να την κρατήσουν στη ζωή, της ζητήθηκε να φέρει ξυλοκαΐνη, με την ίδια να τρέχει και να την ανοίγει στο διάδρομο, για να μην χάσει ούτε δευτερόλεπτο. Μετά από 55 λεπτά που οι γιατροί έκαναν τα αδύνατα – δυνατά να την επαναφέρουν, η Τζωρτζίνα κατέληξε.

«Μας ζητήθηκε από τους γιατρούς να την ετοιμάσουμε. Μπήκαμε στον θάλαμο εγώ και μια ακόμη νοσηλεύτρια, μαζέψαμε την ξυλοκαΐνη, που ήταν ανοιχτή, τον ορό της Τζωρτζίνας, τη μάσκα οξυγόνου και αφού αποσωληνώσαμε το παιδί, του βγάλαμε τη στομία και τον φλεβοκαθετήρα. Αφήσαμε τους γονείς της να μπουν στον θάλαμο για να τη δουν και όταν βγήκαν, ξαναμπήκαμε, κάναμε μπάνιο το παιδί και το καλύψαμε με σεντόνι. Ξαναμπήκαν οι γονείς στο θάλαμο και ο μπαμπάς, μετά από 10 λεπτά, ήρθε στη Στάση των νοσηλευτών και μας ζήτησε να συντομεύσουμε τη διαδικασία, για να πάει το παιδί στο νεκροτομείο. Ο μπαμπάς της ήταν βουρκωμένος και η μαμά της κάποια στιγμή έβγαλε έναν λυγμό. Για τέτοια περίπτωση, να χάνεις το παιδί σου, ήταν αρκετά ψύχραιμοι. Βέβαια, οι άνθρωποι ήδη είχαν χάσει δύο παιδιά και μπορεί γι' αυτό να ήταν σε αυτή την κατάσταση» ανέφερε νοσοκόμα του Παίδων.

Στις μαρτυρίες τους όλοι οι γιατροί περιγράφουν την έκπληξη τους, όταν η μικρή Τζωρτζίνα πέθανε, καθώς τα επεισόδια των σπασμών που παρουσίαζε, ήταν ανεξήγητα, χωρίς επιστημονική αιτιολογία και δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν το κοριτσάκι να πεθάνει. «Γύρω στις 17:30 με 18:00 το απόγευμα με πήρε τηλέφωνο η νοσηλεύτρια και μου είπε, ότι το παιδί πέθανε. Αρχικά, δεν μπόρεσα να συνειδητοποιήσω αυτό που μου λέει. Μου είπε, ότι το παιδί κατέληξε, αφού έκανε ανακοπή. Κλήθηκε η μονάδα, έγιναν τα απαραίτητα, ενώ κλήθηκε και ο τεχνικός του απινιδωτή. Δεν περίμενα να ακούσω κάτι τέτοιο» αναφέρει η παιδονευρολόγος του Παίδων.

Η γιατρός προσπαθούσε να λύσει το μυστήριο του θανάτου της Τζωρτζίνας ακόμη και μετά το θάνατο της. Την επόμενη μέρα, όπως περιγράφει, αναζήτησε το εγκεφαλογράφημα που είχε γίνει στη μικρή, αλλά σε αυτό υπήρχαν, όπως λέει, μόνο κινητικά παράσιτα και όχι επιληπτική δραστηριότητα. «Είδα το παρατεταμένο εγκεφαλογράφημα του παιδιού. Την ώρα του αναφερόμενου επεισοδίου στις 18:30 στις 28 Ιανουαρίου 2022, καταγράφονται κινητικά παράσιτα και όχι σαφής επιληπτική δραστηριότητα. Το επόμενο επεισόδιο στις 00:00 δεν καταγράφηκε, γιατί είχαν ξεκολλήσει τα ηλεκτρόδια. Την ίδια ημέρα ή την επόμενη, δεν θυμάμαι, με πήρε τηλέφωνο η νοσηλεύτρια και μου είπε, ότι ήταν στην κλινική ο πατέρας, ο οποίος ήθελε να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της πολύωρης καταγραφής του εγκεφαλογραφήματος. Επειδή ήμουν απασχολημένη σε περιστατικό, είπα στη νοσηλεύτρια να του μεταφέρει, ότι η καταγραφή δεν έδειξε σαφή επιληπτική δραστηριότητα» συμπλήρωσε η γιατρός του Παίδων.

Ο ξαφνικός θάνατος του παιδιού παρέμενε μυστήριο για την παιδονευρολόγο, αφού όπως υποστήριξε, δεν επιβεβαιώθηκε επιληψία και τυπικά επεισόδια επιληψίας. «Λόγω της ειδικότητάς μου και της εμπειρίας μου, θα μπορούσε ένα παιδί με την νευρολογική εικόνα της Γεωργίας να πεθάνει ξαφνικά, αλλά δεν είναι συνηθισμένο. Πολλά παιδιά με βαριά νευρολογική εικόνα ενηλικιώνονται. Από τα δύο επεισόδια που έκανε η Τζωρτζίνα στις 27 και 28 Ιανουαρίου του 2022 κατέληξα στο συμπέρασμα, ότι ένα παιδί με εικόνα υποξικής ισχαιμικής εγκεφαλοπάθειας, όπως και η Γεωργία, δυνητικά θα μπορούσε να έχει και επιληψία. Από τα επεισόδια ωστόσο που είδαμε, τα οποία δεν ήταν τυπικά επεισόδια επιληψίας, αλλά και από τις καταγραφές στα εγκεφαλογραφήματα, δεν επιβεβαιώθηκε η επιληψία» προσέθεσε η γιατρός.

Τρεις μήνες μετά τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν την χορήγηση της ουσίας κεταμίνη ως αιτία θανάτου, με τα ερωτήματα να παραμένουν, για το αν η κεταμίνη οφείλεται και για τα μυστηριώδη επεισόδια των σπασμών, για τα οποία μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί επιστημονική εξήγηση.