Ο Ευθύμης Λέκκας εξηγεί γιατί κάηκαν τα σπίτια στη Βούλα – Τι πρέπει να αλλάξει

Ο Ευθύμης Λέκκας εξηγεί γιατί κάηκαν τα σπίτια στη Βούλα – Τι πρέπει να αλλάξει

Η προτροπή του προς τους πολίτες που μένουν σε επικίνδυνες περιοχές

Στους πέντε παράγοντες που συνθέτουν την υψηλή επικινδυνότητα και τη μεγάλη τρωτότητα στην περιοχής της Ανατολικής Αττικής μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς σε Άνω Γλυφάδα και Βούλα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας είπε:

«Πρόκειται για μια περιοχή η οποία έχει υψηλό κίνδυνο να εκδηλωθεί πυρκαγιά με δεδομένο ότι οι μετεωρολογικές και κλιματολογικές συνθήκες είναι αρνητικές. Λόγω της γειτνίασης με την θάλασσα έχουμε να κάνουμε με ανέμους που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύπλοκο ανάγλυφο που διευκολύνει την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς όλες τις κατευθύνσεις. Και έχουμε να κάνουμε και με ένα μεικτό ιστό, όπου εμπλέκονται ο δασικός με τον αστικό ιστό πέρα από το γεγονός ότι τα ποσοστά υγρασίας ήταν σε μηδενικό επίπεδο», εξήγησε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) «όλοι αυτοί οι παράγοντες συνθέτουν ένα πλαίσιο που ουσιαστικά οδηγεί σε υψηλή διακινδύνευση. Είναι δηλαδή πολύ πιθανό αφενώς να εκδηλωθεί η πυρκαγιά και αφετέρου να έχουμε πολύ μεγάλες επιπτώσεις».

Μεγάλο λάθος για τα διαμερίσματα τα δέντρα στον περιβάλλοντα χώρο τους

Όπως επισήμανε ο κ. Λέκκας «βλέπουμε τα κλαδιά των δέντρων να εισχωρούν μέσα στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών. Αυτό συνθέτει ένα πλαίσιο που είναι πολύ αρνητικό και είναι ένας παράγοντας εξαιτίας του οποίου βλέπουμε μεγάλες ζημιές».

Σχολιάζοντας την επόμενη ημέρα της φωτιάς στη Βούλα, που άφησε πίσω της κατεστραμμένα σπίτια, αυτοκίνητα και δασική έκταση ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην άρνηση των ιδιοκτητών να κόψουν τα κλαδιά των δέντρων τους που γειτνιάζουν με τα ακίνητά τους.

«Τα σπίτια που κάηκαν είχαν έναν τέτοιο εναγκαλισμό (με τα δέντρα). Δεν υπάρχουν επίσης οι απαραίτητοι μηχανισμοί που θα επέμβουν σε αυτές τις καταστάσεις».

Πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Μιλώντας για τα πεύκα που υπάρχουν στην περιοχή, που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα, και την ανάγκη αλλαγής στο πλάνο των αναδασώσεων ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για «έναν απερίγραπτο γραφειοκρατικό μηχανισμό (δήμων και δασαρχείων) που δεν ευνοεί τέτοιες παρεμβάσεις». Και όπως είπε, «θα πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι ως διοίκηση και κράτος ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Μιλώντας για την κλιματική κρίση που ήδη μας απασχολεί ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στον παράγοντα της τρωτότητας, δηλαδή της ευπάθειας μιας περιοχής. «Αυτοί οι δύο παράγοντες συνθέτουν υψηλή διακινδύνευση. Έχουμε προσδιορίσει περίπου 100 περιοχές σε όλη την Ελλαδα που έχουν υψηλότατη διακινδύνευση».

Κάλεσε μάλιστα τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις να κόψουν τα κλαδιά που πλησιάζουν το σπίτι, να έχουν αποθέματα νερά σε δεξαμενές για να μπορέσουν να προστατεύσουν την περιουσία τους και το κυριότερο να γνωρίζουν τις διόδους διαφυγής.