Κορονοϊός: Καλοκαίρι χωρίς μάσκα στους εσωτερικούς χώρους – Καταργείται από 1η Ιουνίου

Κορονοϊός: Καλοκαίρι χωρίς μάσκα στους εσωτερικούς χώρους – Καταργείται από 1η Ιουνίου

Ποιες είναι οι εξαιρέσεις που υπάρχουν και τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες, αλλά και όσοι θα δώσουν Πανελλήνιες

Από αύριο (1η Ιουνίου) μπαίνει και επίσημα το καλοκαίρι και στην Ελλάδα ταυτόχρονα καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Βεβαίως, υπάρχουν και εξαιρέσεις και θα πρέπει να τις γνωρίζει ο κόσμος, καθώς ο κορονοϊός μπορεί να έχει περιοριστεί, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί.

Η άρση της υποχρεωτικότητας θα ισχύσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν θα επαναξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η μάσκα δε θα χρειάζεται για τις αγορές σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ, ούτε για την είσοδό σε καταστήματα εστίασης. Επίσης δεν θα είναι υποχρεωτική σε αεροπλάνα και τις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση (δηλαδή, τρένα, υπεραστικά λεωφορεία, κλπ.).

Όσον αφορά τα πλοία το θέμα θα εξεταστεί εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήεσων του Star, είναι πολύ πιθανόν να αποφασιστεί και εκεί η μη υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία, αλλά και τα πανεπιστήμια, όπου τα παιδιά δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες.

Πού θα είναι υτποχρεωτική

Ωστόσο, παραμένει υποχρεωτική στα αστικά μέσα μεταφοράς, όπως το μετρό, το λεωφορείο, το τραμ, κλπ. Απαραίτητα θα είναι και στα νοσοκομεία, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τις ανάλογες δομές, αλλά και στα φαρμακεία.

Η μοναδική περίπτωση που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές είναι κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων. Επίσης οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα.