Ψαλτοπούλου – Ευλογιά των πιθήκων: Η πιθανότητα να νοσήσουμε είναι ελάχιστη

Ψαλτοπούλου – Ευλογιά των πιθήκων: Η πιθανότητα να νοσήσουμε είναι ελάχιστη

Τι είπε για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού το φετινό καλοκαίρι

Για την ευλογιά των πιθήκων μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου στην πρωινή εκπομπή του MEGA, εξηγώντας ότι «η πιθανότητα να νοσήσουμε είναι ελάχιστη».

«Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουμε διεθνώς πάνω από 200 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε τις περισσότερες, περίπου 100, στην Ισπανία έχουμε 50 περιστατικά και στην Πορτογαλία 38. Αυτές οι διαγνώσεις δεν έχουν οδηγήσει σε θάνατο ή βαριά νόσηση, ένα στοιχείο που είναι θετικό», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Η στενή επαφή με άτομο που έχει δερματικές αλλοιώσεις που οφείλονται στην ευλογιά των πιθήκων είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης. Ο ECDC σημειώνει ότι η πιθανότητα να νοσήσουμε είναι ελάχιστη, θα πρέπει να προσέχουμε τις στενές επαφές με άτομα που έχουν κάποιο δερματικό νόσημα. Αν το δερματικό νόσημα συνοδεύεται με πυρετό, εξανθήματα, πονοκεφάλους κλπ. θα πρέπει να εξεταστούν. Τα άτομα που θα διαγνωστούν θα πρέπει να απομονωθούν».

Πώς θα είναι το καλοκαίρι με τον κορονοϊό

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας και τους «σκληρούς δείκτες» που έχουν πέσει σημαντικά, η κ. Ψαλτοπούλου σημείωσε ότι «μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες, εφόσον προσέχουμε σε χώρους με συνωστισμό, τότε μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι οι θάνατοι και οι βαριά νοσούντες θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Περισσότερο πρέπει να προσέχουν οι ηλικιωμένοι, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί μερικώς, και τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας».

«Δεν υπάρχουν ακόμα συστάσεις για την τέταρτη δόση για το γενικό πληθυσμό», πρόσθεσε κλείνοντας η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.