Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Την αναγνώριση των ελαφρυντικών ζήτησε η υπεράσπιση – «Όχι» από την εισαγγελέα της έδρας

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Την αναγνώριση των ελαφρυντικών ζήτησε η υπεράσπιση – «Όχι» από την εισαγγελέα της έδρας

«Ήταν ειδεχθή και σκληρά εγκλήματα. Τι να ακούω ότι είχε ασφαλίσει τη γυναίκα του, όταν τη σκότωσε;», είπε δικαστική λειτουργός

Την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της καλής μετέπειτα συμπεριφοράς ζήτησε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η υπεράσπιση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου. Η εισαγγελέας της έδρας ωστόσο, ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο λέγοντας χαρακτηριστικά πως σε όλες σε αυτές τις περιπτώσεις «το στοίχημα είναι να μην χάνεται το μέτρο» ενώ επικαλέστηκε σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

«Αυτό που πρέπει να σεβόμαστε κατά το χρόνο που πρέπει να εκτιμήσουμε το εάν θα χορηγηθούν ελαφρυντικές περιστάσεις προκειμένου να βγει πιο γρήγορα, πρέπει να σταθμίσουμε και αλλά πράγματα. Είχε μια εξέχουσα επαγγελματική και μια καλή οικογενειακή ζωή. Θεωρώ υπερβολή να λέμε τα εγκλήματα που τέλεσε μια «παραφωνία» στη ζωή του. Ήταν ειδεχθή και σκληρά εγκλήματα. Τι να ακούω ότι είχε ασφαλίσει τη γυναίκα του, όταν τη σκότωσε;» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε λέγοντας: «Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να του χορηγηθούν ελαφρυντικά» και τόνισε παράλληλα πως θεωρεί «αδιανόητο να στηρίξει τα ελαφρυντικά το δικαστήριο στη λογική ότι ήταν καλός οικογενειάρχης μέχρι τη στιγμή που εξόντωσε την οικογένεια του».

Αναφερόμενη στο ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, η εισαγγελική λειτουργός σχολίασε: «Φαντάζομαι θα τηρεί τους κανόνες, αλλά δε μπορούμε να μιλήσουμε για μετέπειτα καλή συμπεριφορά σε μόλις 12 μήνες».

Η εισαγγελέας απάντησε στις αναφορές της υπεράσπισης ότι ο κατηγορούμενος πως «ήταν ένας άνθρωπος που συμμορφώνεται με την κοινωνία, δεν ήταν σεσημασμένος. Μορφώθηκε και αφιέρωσε τη ζωή του στην οικογένεια του και τη διαβίωσή της». «Έκανε αυτή την πράξη και κανένας δεν το περίμενε. Το λένε οι πληθώρα ενόρκων καταθέσεων που υπάρχουν. Είναι μια υπόθεση στην οποία ταιριάζει η αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Δεκτικό επιβεβαίωσης αυτού αποτελεί το λευκό ποινικό του μητρώο» συμπλήρωσε η έτερη συνήγορος του κατηγορουμένου.

Σχετικά με την παροχή του ελαφρυντικού της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, οι δικηγόροι του σχολίασαν ότι «αυτό αφορά της συμπεριφορά του στη φυλακή, στην οποία βρίσκεται 12 μήνες χωρίς να εμπλακεί πουθενά».

Η αναγνώριση ελαφρυντικών ή όχι είναι καθοριστική για την ποινή που θα επιβληθεί στον κατηγορούμενο ο οποίος μετά την απόφαση του δικαστηρίου ,που τον έκρινε ένοχο , είναι αντιμέτωπος με τα ισόβια . Και αυτό γιατί στην περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει να αναγνωρίσει ελαφρυντικά στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλι θα «σπάσουν» τα ισόβια.