Ρούλα Πισπιρίγκου: Ο… θεατρικός διάλογος της 33χρονης για γονιδιακό πρόβλημα σε νέα εγκυμοσύνη

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ο… θεατρικός διάλογος της 33χρονης για γονιδιακό πρόβλημα σε νέα εγκυμοσύνη

Συνομιλία-ντοκουμέντο της κατηγορούμενης, αλλά και του εν διαστάσει συζύγου της, Μάνου Δασκαλάκη, με γενετιστή - Εκεί ήταν και ο γυναικολόγος

Κάθε μέρα που περνάει βγαίνουν συνεχώς νέα στοιχεία στην επιφάνεια για το θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα και τη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας. Το νέο «επεισόδιο» στο θρίλερ έχει να κάνει με έναν... θεατρικό διάλογο-ντοκουμέντο της 33χρονης κατηγορούμενης με γενετιστή, ενώ στη συνομιλία συμμετείχε και ο εν διαστάσει σύζυγός της, Μάνος Δασκαλάκης. Η προφυλακισμένη ήθελε να πείσει τους πάντες ότι φοβάται μην προκύψει γονιαδιακό πρόβλημα σε νέα εγκυμοσύνη της κι αφού είχαν πεθάνει τότε η Μαλένα και Ίριδα.

Το συγκλονιστικό ντοκουμέντο έφερε σήμερα στο φως στην εκπομπή Live News του Mega ο ρεπόρτερ, Βασίλης Λαμπρόπουλος, ενώ η συζήτηση γίνεται παρουσία και τους γυναικολόγου. Το σκηνικό έχει ως εξής στη συνάντηση του ζευγαριού, τότε με τον γενετιστή: Η Μαλένα και η Ίριδα έχουν ήδη πεθάνει, ενώ η Τζωρτζίνα μόλις είχε χει πάθει την πρώτη ανακοπή.

Η εισαγωγή από τον γιατρό

«Αυτή την στιγμή έχετε να διαχειριστείτε ένα παιδί το οποίο βρίσκεται στην εντατική, μαζί με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν για την πρόγνωση του και ταυτόχρονα μία εγκυμοσύνη με αβέβαιο μέλλον, όσο αφορά μια πιθανότητα επανάληψης των ίδιων προβλημάτων.

Με δεδομένο ότι ακόμα βρισκόμαστε στην περίοδο όπου μπορείτε να διακόψετε την εγκυμοσύνη αποκλειστικά και μόνο με δική σας θέληση, εάν ερχόσασταν και μου λέγατε: «Ξέρετε κάτι; Αυτή την στιγμή για εμάς είναι απόλυτα αδύνατο να τα διαχειριστούμε όλα μαζί και θα προτιμούσαμε να διακόψουμε αυτή την εγκυμοσύνη, να επικεντρωθούμε στο παιδί, να γίνει ο γενετικός έλεγχος, να πάρουμε το αποτέλεσμα και στην συνέχεια να φτάσουμε στην γέννηση ενός παιδιού που δεν θα έχει παρόμοια προβλήματα», αυτή είναι μια λογική την οποία εγώ θα την αποδεχόμουν 100%.

Από την άλλη εάν έχετε μια άλλη λογική η οποία να λέει ότι: «Θέλουμε να δώσουμε κάθε ευκαιρία σε αυτή την εγκυμοσύνη να προχωρήσει, δεν θέλουμε να την διακόψουμε, θέλουμε να το πιέσουμε να γίνει ο προγεννητικός έλεγχος και στην συνέχεια αν χρειαστεί να γίνει διακοπή της εγκυμοσύνης σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο» και αυτή είναι μία λογική την οποία θα την καταλάβαινα.

Σκεφτείτε εσείς τι θα είναι το καλύτερο για εσάς και για την οικογένειά σας. Γιατί είστε σε μία υπερβολικά δύσκολη κατάσταση. Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τώρα τη νέα εγκυμοσύνη, κανένας σε αυτή την ζωή δεν χρειάζεται να είναι ήρωας. Εάν πάλι, θέλετε να προχωρήσει και αυτό γίνεται».

Η συνομιλία

Μάνος: Οι γιατροί στην Αθήνα αυτή την στιγμή είναι σε μία αντίθετη άποψη.

Γενετιστής: Δηλαδή;

Μάνος: Θεωρούν ότι πρέπει να διακοπεί η εγκυμοσύνη και μετά αφότου βρούμε το γονίδιο, να κάνουμε τεχνητή…

Ρούλα: Γονιμοποίηση.

Γενετιστής: Λογικό αυτό.

Το ζευγάρι προβληματίζεται για το εάν πρέπει ή όχι να διακόψει τη νέα εγκυμοσύνη. Η 33χρονη κατηγορούμενη ακούει και ακολουθεί τη ροή της κουβέντας.

Γενετιστής: Χρειάζεται και ένας προγενετικός έλεγχος.

Μάνος: Στον προγεννητικό μετά έλεγχο μπορείτε να μας βοηθήσετε εσείς;

Γιατρός: Ναι σαφώς εννοείται μπορώ να σας βοηθήσω.

Μάνος (σε Ρούλα): Θέλεις να ρωτήσεις κάτι;

Ρούλα: Όχι.

Γιατρός (Προς γενετιστή): Είναι και η μαμά εδώ θέλεις να την ρωτήσεις κάτι;

Γιατρός: Πιο πολύ αυτή αν θέλει να ρωτήσει. Κοιτάξτε αν ερχόσασταν εδώ θα παίρναμε ένα πλήρες οικογενειακό ιστορικό, θα υπήρχε μία τελείως διαφορετική συζήτηση. Αυτή την στιγμή η δική μου η παρέμβαση πιο πολύ έχει να κάνει με την εμπειρία μου σε τέτοιες καταστάσεις και το ποια είναι συνήθως η αντίδραση των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα πολύ δύσκολες καταστάσεις. Δυστυχώς η δική σας περίπτωση είναι ομολογουμένως επιβαρυμένη αλλά εξαιτίας αυτού του γεγονότος εγώ θα άκουγα πάνω από όλα εσάς.

Μάνος (προς Ρούλα): Αν θέλεις να πεις κάτι για τις σκέψεις σου λέει.

Ρούλα: Όχι, η ερώτηση μου θα ήταν αυτή, αν θα μπορούσε να βοηθήσει στον προγεννητικό, το απάντησε… Δεν έχω κάτι άλλο…

Η ερώτηση της Ρούλας

Ξαφνικά, η Ρούλα Πισπιρίγκου αναρωτιέται τι θα γίνει εάν τελικά δεν βρεθεί καμία γενετική ανωμαλία… Μια ερώτηση που εκ των υστέρων, προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Γιατρός: Η μαμά επιμένει, μάλλον έχει αγωνία για να γίνει ο προγεννητικός στο επόμενο παιδάκι, που με το καλό θα έρθει.

Γενετιστής: Ο προγεννητικός εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από ένα σημείο, το σημείο αυτό είναι εάν θα μπορέσουμε να βρούμε κάποια παθολογική διαταραχή. Εάν η ομάδα του Ωνασείου, βρει την παθολογική μετάλλαξη, τότε είναι δεδομένο ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε προγεννητικό έλεγχο.

Ρούλα: Εάν δεν την βρει;

Γιατρός: Εάν δεν βρει την μετάλλαξη τότε δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε σε προγεννητικό έλεγχο. Γιατί δεν θα ξέρουμε τι να ψάξουμε.

Μάνος: Τώρα είμαστε στις 6 εβδομάδες (κύησης).

Γενετιστής: Στις 11 με 12 εβδομάδες, αν έχει βρεθεί η μετάλλαξη, μπορούμε να πάρουμε ένα πολύ μικρό τμήμα του πλακούντα και να κάνουμε έναν προγεννητικό έλεγχο να δούμε εάν το έμβρυο πάσχει και στην συνέχεια να προχωρήσουμε σε διακοπή κύησης πριν από τις 12 εβδομάδες. Το άλλο σενάριο είναι, ότι μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση και πριν το στάδιο της εμφύτευσης να γίνει τότε ο έλεγχος και να βεβαιώσουμε ότι τα ωάρια δεν θα φέρουν τη μετάλλαξη. Οι γονείς μπορούν να αποφασίσουν, ανάλογα με το τι θα αντέξουν ψυχολογικά, οικονομικά, αν θα προχωρήσουν σε μια φυσιολογική σύλληψη ή εξωσωματική.

Μάνος: Τώρα είμαστε οριακά. Σε 5 εβδομάδες θα έχουμε αποτέλεσμα από τον γονιδιακό έλεγχο και εμείς είμαστε ήδη 6 εβδομάδων στην κύηση…

Γενετιστής: Ναι. Είναι τελείως οριακό… Το θέμα είναι ότι επειδή δεν ξέρετε τι θα βρεθεί, μπορεί τα αποτελέσματα να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο. Συν δύο με τρεις εβδομάδες…

Μάνος: Ε, μετά πάει πάρα πολύ.

Γιατρός: Ναι, αν γίνει έτσι, θα ξεπεράσετε το όριο των 13 εβδομάδων που θα μπορούσατε να διακόψετε την κύηση… Αυτοί είναι περίπου οι χρόνοι.

Μάνος: Ωραία. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ

Γιατρός (προς γενετιστή): Θα ήθελα να συνεργαστούμε γιατί νομίζω ότι είναι ένα περιστατικό το οποίο είναι και επιστημονικά ενδιαφέρον να δούμε τι είναι αυτό που προκάλεσε 3 αιφνίδιους θανάτους και πιστεύω, αφού καταφέρουμε αυτό, να δώσουμε ξανά ζωή μέσα στην οικογένεια.

Αλλαγή... θέματος

Ο διάλογος με τον γενετιστή ολοκληρώνεται και το ζευγάρι μένει πίσω με τον γιατρό που τους έφερε σε επαφή, για να κουβεντιάσουν τις επιλογές τους. Η στάση της Ρούλας όμως, προκαλεί εντύπωση.

Γιατρός (προς το ζευγάρι): Εσείς τι λέτε; Τι θέλετε;

Μάνος (Προς Ρούλα): Εσύ πες!

Γιατρός: Τι σκέφτεστε;

Ρούλα: Δεν ξέρω

Μάνος (προς Ρούλα): Γιατί με κοιτάς;
(Ρούλα γελάει)

Γιατρός: Ε, ποιον να κοιτάξει… εσύ είσαι ο…

Ρούλα: Για πείτε μου για το παιδάκι

Γιατρός: Για τον Άγγελο;

Ρούλα: Ναι

Γιατρός: Ο Άγγελος μετά την ιστορία του, βρέθηκε σε ένα νοσοκομείο αποκατάστασης στη Ρώμη, έκατσε δύο χρόνια.

Ρούλα: Με εγκεφαλοπάθεια;

Γιατρός: Έφυγε άσχημα…

Η 33χρονη κατηγορούμενη, επέλεξε να αλλάξει κουβέντα. Δείχνει να την ενδιαφέρουν περισσότερο τα συμπτώματα και ο θάνατος ενός μικρού αγοριού που αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα με την 9χρονη Τζωρτζίνα.

«Προσχεδιασμένη εγκυμοσύνη»

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή η κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Μυρσίνη Κωστοπούλου,  έκανε λόγω για «προσχεδιασμένη εγκυμοσύνη για να την χρησιμοποιήσει όπως θέλει» η 33χρονη.

Όπως τόνισε, είναι περίεργο και το γεγονός ότι ακριβώς μετά τον θάνατο των παιδιών της, η 33χρονη έμεινε εκ νέου έγκυος και το θεωρεί αυτό πολύ ύποπτο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...