Κορoνοϊός: Χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης η πρόσβαση σε εστίαση και λιανεμπόριο

Κορoνοϊός: Χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης η πρόσβαση σε εστίαση και λιανεμπόριο

Γουργουλιάνης: Η άρση των μέτρων είναι σωστή και δε θα έχουμε κάποιο πρόβλημα για τους επόμενους μήνες

Για την άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού και για την επιστροφή στην κανονικότητα μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

«Πριν από 4 μήνες είχαμε την Όμικρον 2, η οποία δεν επιβάρυνε το σύστημα, έχουμε σαφή μείωση στους σκληρούς δείκτες. Πάνω από το 90% των άνω των 60 ετών είναι εμβολιασμένοι, με ανοσία που αποκτήθηκε από νόσο ή από εμβόλια, είναι εντελώς λογικό να αρθούν τα μέτρα. Και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης που έχουν αρθεί τα μέτρα, ενώ ήταν σε έξαρση η όμικρον 2, δεν είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα από αυτή την απόφαση, οπότε η άρση των μέτρων είναι σωστή και δε θα μας έχουμε κάποιο πρόβλημα για τους επόμενους μήνες», ανέφερε αρχικά, στο MEGA.

«Ανησυχία θα υπάρχει για τους παππούδες που επιμένουν να είναι ανεμβολίαστοι και το παιδάκι θα πάει να τους δει. Τους τελευταίους μήνες στα νοσοκομεία αυτοί πήγαιναν, οι ανεμβολίαστοι. Να προστατεύσουμε τους παππούδες και ακόμη καλύτερα να κάνουν και την 4η δόση», πρόσθεσε.

«Στον μέσο όρο της Ευρώπης, στην Ελλάδα κάνουμε περίπου τριπλάσια τεστ. Υπάρχουν χώρες όπως η Ολλανδία που έχουν καταργήσει τα τεστ. Έχουμε καλύτερες συνθήκες στην Ελλάδα, να μην συγχρωτιζόμαστε. Ο ιός γίνεται όσο περνάει ο καιρός και λιγότερο επικίνδυνος. Ίσως να χρειαστεί να κάνουμε ένα εμβόλιο τροποποιημένο για τα στελέχη που έρχονται, σαν αυτό που κάνουμε για τη γρίπη, ωστόσο δε μπορούμε να πούμε ποια ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να το κάνει», συμπλήρωσε ο κ. Γουργουλιάνης.