Κορονοϊός: Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για τα μέτρα εξόδου από την πανδημία

Κορονοϊός: Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για τα μέτρα εξόδου από την πανδημία

Τι θα ισχύει από την 1η Μαΐου και από την 1η Ιουνίου με τα μέτρα

Σε δυο φάσεις θα τελειώσει με την πανδημία η χώρα – τουλάχιστον όσον αφορά στα μέτρα που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει την Πρωτομαγιά και η δεύτερη, την 1η Ιουνίου.

Συνήθειες όπως η ενημέρωση για τους εμβολιασμούς, ή για την πανδημία αποτελούν πλέον παρελθόν. Αυτό που μένει πλέον είναι η συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων η οποία γίνεται προκειμένου να οριστικοποιήσει ποιες θα είναι οι απαγορεύσεις που θα μείνουν και για ποιους. Αυτό θα αποτυπωθεί σε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα αντικαταστήσει εκείνη που λήγει την 1η Μαΐου.

Για παράδειγμα οι επιστήμονες θα εισηγηθούν σε ποιες περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ακόμα και όλο το καλοκαίρι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μάσκα ενδεχομένως να μείνει υποχρεωτική σε σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς, κομμωτήρια και φαρμακεία.

Επίσης, οι ειδικοί θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα ισχύει έως την 1η Ιουνίου το μέτρο το οποίο υποχρεώνει τους ανεμβολίαστους να κάνουν υποχρεωτικά ένα rapid test την εβδομάδα προκειμένου να πάνε στην εργασία τους.

Όπως και να έχει την 1η Μαΐου τα περισσότερα μέτρα για την πανδημία θα αποτελούν παρελθόν, με κάποια από αυτά σιωπηρά να μην τηρούνται ήδη.

Πιο αναλυτικά:

  • Αίρεται η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους από 01.05.22 έως 31.08.22.
  • Από 03.05.22 καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Από 01.05.22 ορίζεται ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.
  • Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.
  • Έως 31.05.22 παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.
  • Από 30 Απριλίου αίρεται το πρόστιμο υποχρεωτικού εμβολιασμού.