Μαγιορκίνης: Μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών του κορονοϊού

Μαγιορκίνης: Μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών του κορονοϊού

Ευχάριστα είναι τα μηνύματα στην Ελλάδα για την πτωτική πορεία της πανδημίας

Ενισχύεται το σενάριο που προβλέπει επιπλέον συρρίκνωνση της πανδημίας Covid-19 τις επόμενες μέρες, που θα οδηγήσει σε επιπλέον ελάφρυνση στο σύστημα υγείας, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Eπιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Yπουργείου Yγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την αποψινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας Covid-19.

Εκανε λόγο για μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, σημειώνοντας όμως ότι "δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εξαφάνιση του ιού, το σενάριο αυτό έχει εξαιρετικά μικρή πιθανότητα έως μηδενική". Συνέστησε στους ανεμβολίαστους να σκεφτούν τον εμβολιασμό τους, λέγοντας ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος να είναι κάποιος διστακτικός.

Η πορεία της πανδημίας σε αριθμούς

Σημαντικά μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια, σε ποσοστό 27%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση (μείωση) της τάξης του 4%. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα και βαίνει μειούμενη. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 10%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες μειώθηκε κατά 18%.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Σαφή ύφεση δείχνει η επιδημία στον κόσμο, με μείωση κατά 20% των νέων διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα. Καταγράφηκαν περίπου 0,9 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά, "κάτι που έχουμε να το δούμε από τις αρχές του κύματος της "Ομικρον"", είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 14%, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 503 εκατομμύρια μολύνσεις και 6,3 εκατομμύρια θάνατοι από Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα.

Στην Ευρώπη συνεχίζεται η εντυπωσιακή μείωση όσον αφορά τη διασπορά καθώς παρατηρήθηκε 18% μείωση στο ρυθμό των νέων διαγνώσεων, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 6%, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.