Αντώνης Συκάρης: Τι πήγε λάθος και έχασε τη ζωή του ο Έλληνας ορειβάτης

Αντώνης Συκάρης: Τι πήγε λάθος και έχασε τη ζωή του ο Έλληνας ορειβάτης

Τι είπαν οι άνθρωποι που τον γνώριζαν καλά

Για τον αιφνίδιο χαμό του Αντώνη Συκάρη και το τραγικό παιχνίδι που επιφύλασσε η μοίρα στον κορυφαίο Έλληνα αλπινιστή, που έχασε τη ζωή του μετά την κατάκτηση της κορυφής Νταουλαγκίρι, στο Νεπάλ, μίλησαν στην ΕΡΤ οι στενοί του φίλοι, Φώτης Θεοχάρης, ορειβάτης, και Άρης Θεοδωρόπουλος, οδηγός βουνού.

«Έφυγε σε ένα βουνό που αγαπούσε. Είναι πολύ τραγικό αυτό που συνέβη. Την μία ημέρα ανέβηκε και την επόμενη ημέρα να εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας», είπε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος μαζί με τον αδικοχαμένο ορειβάτη ήταν οι πρώτοι Έλληνες που ανέβηκαν την Kangchenjunga, τη δυσκολότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, στα 8.586 μ.

 

Σύμφωνα με τον φίλο του αδικοχαμένου ορειβάτη, ο Αντώνης Συκάρης ήταν «πολύ έμπειρος ορειβάτης και πηγή έμπνευσης για νέους ορειβάτες».

Περιγράφοντας το τι πήγε λάθος και έχασε τη ζωή του ο Έλληνας ορειβάτης από έλλειψη οξυγόνου, αφού είχε κατακτήσει την κορυφή του βουνού, ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε ότι «είτε έγινε κάποιο λάθος στα logistics ή υπήρχε κάποια βλάβη στην βαλβίδα του οξυγόνου.

Δεν ήταν οργανωμένη η αποστολή – Ήταν πρόκληση

Aπό την πλευρά του ο Άρης Θεοδωρόπουλος μίλησε για τον αδικοχαμένο ορειβάτη και την τελευταία του αποστολή στα Ιμαλάια. «Στην συγκεκριμένη κορυφή είχε επιλέξει να κάνει μια πιο ελαφριά αποστολή και όχι μια αποστολή φοβερά οργανωμένη, με αρκετούς “βαστάζους” υψομέτρου και να έχει την κάλυψη που χρειαζόταν. Ήταν μία πρόκληση γι’ αυτόν να μπορέσει να ανέβει μόνο με τον στενό σύντροφό του στην κορυφή. Εκείνη την στιγμή βρίσκονταν μόνο οι δύο στην κορυφή. Ήταν ο στόχος του να ανέβει μόνο με τις δικές του δυνάμεις σε αυτή την τόσο δύσκολη κορυφή».

Toν κατέβαλε η υπερπροσπάθεια και η έλλειψη οξυγόνου

Περιγράφοντας το πώς συνέβη το μοιραίο ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε ότι το θλιβερό συμβάν έγινε στην κατάβαση. «Ήταν εξαντλημένος. Πιθανότατα έπαθε υποξία από την έλλειψη οξυγόνου» σε σημείο που απείχε μόλις 100 μ. υψομετρική διαφορά από την ενδιάμεση κατασκήνωση.