Αν σας λένε αυτό, τότε δουλεύετε σε τοξικό εργασιακό περιβάλλον

Αν σας λένε αυτό, τότε δουλεύετε σε τοξικό εργασιακό περιβάλλον

Η φράση που υποδεικνύει ότι κάτι δεν πάει καλά

Για να αποδίδουμε καλά στην εργασία μας έχει σημασία και η καλή επικοινωνία/συνεργασία με τους συναδέλφους μας.

Η φράση όμως που προδίδει ένα άκρως τοξικό εργασιακό περιβάλλον συμπυκνώνεται στις εξής λέξεις: «Δεν είναι δουλειά μου». Αν λοιπόν κάθε φορά που ανακύπτει ένα θέμα στη δουλειά και προσπαθείτε να βγάλετε άκρη σχετικά με το πώς να το προσεγγίσετε, είναι πολύ σημαντικό ο συνάδελφός σας να μην πει ότι «δεν είναι δική του δουλειά», χωρίς να προσπαθήσει να βρει μια λύση από κοινού.

Η φράση αυτή προέρχεται από μια συγκεκριμένη πεποίθηση που καταστρέφει την ομαδικότητα και δημιουργεί την αίσθηση ότι ο καθένας πρέπει να δουλεύει καθημερινά για μια δική του «μυστική» αποστολή χωρίς το παραμικρό ίχνος συνεργασίας.

Πολλοί εργαζόμενοι θέλουν να έχουν διεκπεραιωτικό ρόλο και όταν κάτι δεν βρίσκεται στη λίστα των υποχρεώσεων τους, θεωρούν ότι είναι πρόβλημα όλων των υπόλοιπων συναδέλφων τους.

Στην πραγματικότητα, πολλά από όσα κάνουμε καθημερινά, «δεν είναι δική μας δουλειά». Αν κάτι χρειάζεται να το κάνετε στα πλαίσια της δουλειάς σας, ακόμη κι αν δεν έχετε επαρκές feedback, μπορείτε να το κουβεντιάσετε με τους γύρω σας και μαζί να βρείτε μια άκρη.

Η ομαδικότητα όμως είναι το κλειδί για να βρούμε την απάντηση σε ό,τι προκύπτει χωρίς να μεταθέτουμε τις ευθύνες αλλού.