Άγιος Παντελεήμονας: Πώς «Χαμόγελο του Παιδιού» έσωσε τα παιδιά που ζούσαν με ποντίκια και κατσαρίδες

Άγιος Παντελεήμονας: Πώς «Χαμόγελο του Παιδιού» έσωσε τα παιδιά που ζούσαν με ποντίκια και κατσαρίδες

Χρειάστηκαν σχεδόν δύο μήνες για να μπορέσει να τα απομακρύνει

Με ανακοίνωσή του, το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει για το χρονικό των ενεργειών που χρειάστηκαν για «σχεδόν δύο μήνες» προκειμένου να απομακρυνθούν τελικά από το κακοποιητικό τους περιβάλλον τρία παιδιά στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, η μητέρα και ο σύντροφός της συνελήφθησαν από την αστυνομία.

«Μία ακόμη φρικτή περίπτωση παραμέλησης και κακοποίησης με θύματα τρία μικρά παιδιά στην Αθήνα που χειρίστηκε "Το Χαμόγελο του Παιδιού" έπειτα από ανώνυμες αναφορές που δέχθηκε στην εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS 1056» σημειώνει η οργάνωση, εξιστορώντας τις πρωτοβουλίες που ανέβαλε.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2022 «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όπως αναφέρει η οργάνωση, δέχθηκε δύο ανώνυμες κλήσεις «από δύο ευαισθητοποιημένους πολίτες οι οποίοι ενημέρωσαν για τα προβλήματα σε μια οικογένεια με τρία παιδιά ελληνικής καταγωγής σχολικής και προσχολικής ηλικίας». Οι πολίτες που κάλεσαν την τηλεφωνική γραμμή SOS 1056 ενημέρωσαν ότι «υπήρχαν πολύ συχνά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά τα οποία η μητέρα επιτίθεται στον πατέρα φραστικά και σωματικά και τον έδιωχνε βίαια από το σπίτι, με αποτέλεσμα την παρέμβαση της αστυνομίας» προσθέτοντας ότι τα περιστατικά λάμβαναν χώρα μπροστά στα παιδιά, τα οποία, επιπλέον ήταν «συνεχώς κλεισμένα στο σπίτι και δεν έβγαιναν ποτέ έξω». Την αμέσως επόμενη ημέρα στις 21 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οργάνωση, «το Χαμόγελο του Παιδιού» διαβίβασε την ανώνυμη αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία ανηλίκων.

Όπως ενημερώνει η οργάνωση, «στις 7 Απριλίου 2022 το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής κάλεσε "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και ζήτησε τη συνδρομή του καθώς τα τρία παιδιά απομακρύνθηκαν από το σπίτι κατόπιν εισαγγελικής εντολής λόγω άθλιων συνθηκών διαβίωσης. Το Τμήμα ζήτησε να πραγματοποιηθεί η ασφαλής μεταφορά των τριών παιδιών. 'Αμεσα άνθρωποι του οργανισμού βρέθηκαν δίπλα στα παιδιά για να τους παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα», προσθέτοντας ότι «τα παιδιά ήταν εντελώς παραμελημένα με δερματικά προβλήματα που πιθανόν προήλθαν από την ύπαρξη μούχλας, κατσαρίδων και ποντικιών στο σπίτι τους και άμεσα εξασφαλίστηκε η μεταφορά τους στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" για να εξεταστούν».

Καθώς δεν υπάρχουν τα έγγραφα των παιδιών οι γιατροί εκτιμούν τις ηλικίες του σε έξι, τεσσάρων και δύο ετών ενώ το «Χαμόγελο του Παιδιού» σημειώνει ότι ενημερώθηκε πως τα τρία παιδιά «επαιτούσαν στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα και στις γύρω περιοχές». Καταλήγοντας, η οργάνωση αναφέρει ότι «το "Χαμόγελο του Παιδιού" θα παραμείνει με τους ανθρώπους του δίπλα τους για όσο χρειαστούν».