Νέα Σμύρνη: «Η σιωπή πρέπει να μας σοκάρει» – Τι λέει η αστυνομικός που ανέδειξε την κακοποίηση της 10χρονης

Νέα Σμύρνη: «Η σιωπή πρέπει να μας σοκάρει» – Τι λέει η αστυνομικός που ανέδειξε την κακοποίηση της 10χρονης

Επέκρινε την αδιαφορία που επέδειξαν οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο που φοιτούσε το κοριτσάκι

Στην ΕΡΤ μίλησε η Σοφία Βαγενά, αστυνομικός και πρόεδρος Δικαιωμάτων & Ισότητας της ΠΟΑΣΥ που ανέδειξε την κακοποίηση της 10χρονης από τον πατέρα της στη Νέα Σμύρνη, επισημαίνοντας την αδιαφορία των εκπαιδευτικών και των γειτόνων στα περιστατικά κακοποίησης που συμβαίνουν γύρω τους.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι, σε μία εποχή που μιλάμε συνεχώς για φρικαλέα γεγονότα: κακοποιήσεις παιδιών, δολοφονίες παιδιών και συνεχή περιστατικά όπου αναπαράγεται η βία. Είναι λυπηρό ότι μετά τα όσα συνέβησαν στον Άγιο Παντελεήμονα με τα τρία παιδιά, έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα γεγονός, αυτό αφορά την κακοποίηση ενός ανήλικου παιδιού από τον ίδιο της τον πατέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ).

Σοκαριστικά τα όσα έχει βιώσει το κοριτσάκι

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, «το κοριτσάκι αυτό είχε την τύχη μέσα στην ατυχία του να μιλήσει για την κακοποίησή του και αμέσως να γίνει καταγγελία από οικείο πρόσωπό της στο αστυνομικό τμήμα Ν. Σμύρνης».

Σύμφωνα με την κ. Βαγενά οι αστυνομικοί έφτασαν αμέσως στη σύλληψη του βίαιου πατέρα από τη Ρουμανία που μεγάλωνε μόνος το παιδί. Μιλώντας για το θλιβερό περιστατικό ανέφερε ότι το κοριτσάκι ήταν κακοποιημένο σεξουαλικά και σωματικά γι’ αυτό και «πρέπει όλοι να σταθούμε δίπλα του. Έχει ήδη επιληφθεί εισαγγελέας και το παιδί θα πάει στο “Χαμόγελο του Παιδιού”».

Η ίδια τόνισε ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στον τομέα της πρόληψης ανάλογων περιστατικών. «Το παιδί έχει μεγαλώσει με αυτό τον πατέρα. Δεν ξέρουμε πόσα χρόνια το κακοποιεί ο βίαιος και επιθετικός πατέρας που είχε βίαια ξεσπάσματα απέναντι στο παιδί» είπε και πρόσθεσε ότι το κοριτσάκι δεν είναι σε θέση να μιλήσει ακόμη στις Αρχές για τα όσα ανομολόγητα έχει περάσει.

Ευθύνες στο σχολείο και την γειτονιά

Η αστυνομικός ήταν ιδιαίτερα επικριτική ως προς την αδιαφορία που επέδειξαν οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο που φοιτούσε η 10χρονη: «Πρέπει να δώσουμε ευθύνες στο σχολείο. Πώς είναι δυνατόν να μην είχαν αντιληφθεί τι συνέβαινε;» ανέφερε η κ. Βαγενά, με δεδομένο το γεγονός ότι το παιδί είχε εμφανή σημάδια σε όλο το σώμα από την κακοποίηση που υφίστατο για χρόνια.

«Όταν ζούμε σε μια κοινωνία που σιωπούμε στην κακοποίηση παιδιών, τότε αυτό είναι τρομακτικό για όλους μας» είπε και προσέθεσε ότι δεν πρέπει να σοκαριζόμαστε από τέτοια γεγονότα γιατί ως υπεύθυνοι πολίτες δεν αντιδρούμε στα όσα γίνονται γύρω μας.

«Η σιωπή πρέπει να μας σοκάρει», επισήμανε η κ. Βαγενά ζητώντας από τον κόσμο να μην αδιαφορεί σε ανάλογα περιστατικά παραμέλησης και κακοποίησης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο Δικαιωμάτων και Ισότητας της ΠΟΑΣΥ, οι δάσκαλοι της μικρής κοπέλας, που βρήκε το θάρρος και κατήγγειλε τον πατέρα της, θα μπορούσαν να είχαν κάνει προηγουμένως μία καταγγελία για να έχει τελειώσει νωρίτερα το μαρτύριο του παιδιού. «Δεν πρέπει να υπάρχουν παιδιά φαντάσματα» είπε αναφερόμενη και στην περίπτωση του μικρού Ανδρέα που για χρόνια δεν είχε αναζητήσει κανείς. Και όπως κατέληξε, πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από τα σχολεία και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για το κατά πόσο καταγγέλλονται ανάλογα περιστατικά.