Κορονοϊός: «Πράσινο φως» για τέταρτη δόση του εμβολίου στους άνω των 60 ετών

Κορονοϊός: «Πράσινο φως» για τέταρτη δόση του εμβολίου στους άνω των 60 ετών

Ανοίγει στις 7 Απριλίου η πλατφόρμα των ραντεβού για τους άνω των 80 ετών - Ποιοι εξαιρούνται

Την χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στους άνω των 60 ετών ενέκρινε το υπουργείο Υγείας μετά από σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία συνεδρίασε σήμερα 5 Απριλίου.

Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει στις 7 Απριλίου για την ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών και θα ακολουθήσουν μία εβδομάδα αργότερα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και εν συνεχεία για την ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική, ούτε επηρεάζει την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Μάλιστα, για όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, η πλατφόρμα για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους θα ανοίξει άμεσα. Όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, η τέταρτη δόση του εμβολίου συστήνεται για άτομα άνω των 70 ετών και όσους φιλοξενούνται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και ιδρύματα και για άτομα άνω των 60 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η τέταρτη δόση θα γίνεται με εμβόλια mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna και θα πραγματοποιείται τουλάχιστον 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση της τρίτης δόσης. Ωστόσο, σε όσους νόσησαν μετά την τρίτη δόση, δεν συστήνεται ο εμβολιασμός τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, δικαιούχοι της τέταρτης δόσης θα είναι περίπου 3,1 εκατομμύρια άτομα, που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60 χρόνων και άνω που είχαν προτεραιοποιηθεί και στην αρχική φάση του εμβολιασμού.

Στην Ελλάδα τέταρτη δόση μπορούν να κάνουν ήδη οι μεταμοσχευθέντες, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, ογκολογικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, όσοι έχουν διαγνωστεί με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία και άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, μπορούν από τον περασμένο Ιανουάριο να εμβολιάζονται εφόσον έχει παρέλθει διάστημα τριών μηνών από την αναμνηστική δόση τους έναντι του κορονοϊού.