Κορονοϊός: Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για χαλάρωση των μέτρων – Αλλάζει σελίδα η αντιμετώπιση της πανδημίας

Κορονοϊός: Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για χαλάρωση των μέτρων – Αλλάζει σελίδα η αντιμετώπιση της πανδημίας

Το σύστημα υγείας δεν τελεί υπό πίεση

Από την στιγμή που το σύστημα υγείας δεν τελεί υπό πίεση αλλά και ενόψει της τουριστικής σεζόν, η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει σήμερα έχοντας μελετήσει διεξοδικά το σχέδιο της κυβέρνησης για την χαλάρωση των μέτρων του κορονοϊού.

Ειλημμένη απόφαση θεωρείται ότι αναστέλλονται, από 15 Απριλίου έως 31 Αυγούστου, τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Το μέτρο θα επανεξετασθεί από Σεπτέμβριο.

Υπό εξέταση είναι το θέμα της κατάργησης των self test στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όσο δε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν αναμένεται να καταργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το καλοκαίρι δεν θα είναι απαραίτητη η επίδειξή του.

Πληροφορίες θέλουν να αναστέλλεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, λίγο μετά το Πάσχα κυρίως όσον αφορά στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

«Με βάση τη σημερινή επιδημιολογική κατάσταση, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για κατάργηση των πιστοποιητικών το αμέσως επόμενο διάστημα. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πορεία των κρουσμάτων, ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών και αναλόγως προχωρούμε», υπογραμμίζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Όσο για το θέμα της μάσκας, όπως τονίζεται, θα είναι το τελευταίο από τα μέτρα που θα βγει από την καθημερινότητά μας.

Στο μεταξύ η συζήτηση για την 4η δόση όλο και φουντώνει. Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώπιον των συναδέλφων του στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά τη χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου έναντι της Covid-19.

Εξήγησε, ότι δεν θα μπορούμε να δώσουμε σαφείς απαντήσεις στους πολίτες μας για το αν θα κάνουμε τέταρτη δόση, σε ποιες ηλικιακές ομάδες, αν και πότε θα πάμε σε εποχικό εμβόλιο, εάν τα κράτη- μέλη δεν έχουν ενιαία πολιτική επί του θέματος. «Αυτά θα πρέπει να απαντηθούν από τώρα, ώστε να μην αυξηθεί ο δισταγμός των πολιτών και ο ΕΜΑ και το ECDC έχουν καταλυτικό ρόλο σε αυτό» κατέληξε.